Darmowa dieta 3700 kcal nr 85474



Śniadanie


Zapiekanka z grahamki
732 kcal
Łączna waga porcji: 290g.

B: 39.78 g T: 21.44 g W: 101.08 g (BŁ: 12.06 g)



80   8

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Grahamkę kroimy na pół, smarujemy margaryną każdą połowę, kładziemy po plasterku szynki a następnie posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku aż ser się roztopi a bułka będzie chrupiąca. Można posmarować keczupem.


Drugie śniadanie


Kokosowy pudding chia z mango
503 kcal
Łączna waga porcji: 428g.

B: 8.44 g T: 20.8 g W: 75.37 g (BŁ: 8.43 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

13   21

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Na suchej patelni podprażamy płatki migdałowe.Do miski wlewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy nasiona chia i energicznie mieszamy. Pudding nakładamy do pucharków, do połowy wysokości. Wkładamy do lodówki na około 5 godzin.Mango, obrane ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do deseru. Deser dekorujemy płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi, miodem. Przyozdabiamy listkami mięty.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Obiad


Makaron z gorgonzolą
1296 kcal
Łączna waga porcji: 460g.

B: 55.38 g T: 52.15 g W: 160.12 g (BŁ: 17.08 g)

Wegetariańskie  

19   33

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Makaron gotujemy al dente, nim się zagotuje delikatnie podgrzewamy na patelni pokrojoną w kostkę gruszkę. Do odcedzonego makaronu wrzucamy ser, gruszki i posiekane orzechy włoskie.



Podwieczorek


Proste bułeczki z pieczarkami
589 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 18.32 g T: 22.36 g W: 81.99 g (BŁ: 5.81 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

28   39

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Jeśli używacie suszonych drożdży, wystarczy wymieszać dokładnie składniki i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, jeśli jednak używacie drożdży świeżych, trzeba najpierw przygotować zaczyn: do miski z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, posypujemy trzema łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce na około 15 min, aż drożdże się spienią. W międzyczasie przesiewamy 3,5 szkl. mąki do miski, dodajemy sól, mieszamy, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, 1 jajko, mieszamy i na końcu dodajemy olej. Zagniatamy ciasto, a gdy składniki się połączą przekładamy na lekko podsypaną mąką tortownicę i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę, smarujemy lekko oliwą, przekładamy do czystej miski i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
  2. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz pieczarkowy: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, nie ma znaczenia jak, następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, podsmażamy chwilę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy aż stracą objętość
  3. Podsmażone pieczarki odcedzamy na sitku i studzimy
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze przez 1-2 minuty, po czym dzielimy na 16 części (ja podzieliłam na 12 i buły wyszły mi dość duże, myślę więc, że 16 bułek będzie akurat), każdą część spłaszczamy, kładziemy na dłoń, na środek nakładamy dość dużą łyżkę farszu i zaklejamy, formujemy w kulkę i układamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Bułeczki układamy łączeniami do dołu, w około centymetrowych odstępach od siebie (bułki jeszcze urosną w piekarniku) – z tej ilości ciasta wyszły mi 2 okrągłe blaszki
  6. Ułożone bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami
  7. Pieczemy ok. 15-20 min (w zależności od piekarnika) w temp. 200ºC, wyjmujemy kiedy będą ładnie zarumienione

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Schab z brokułami
573 kcal
Łączna waga porcji: 520g.

B: 36.47 g T: 18.03 g W: 72.66 g (BŁ: 12.74 g)

Bezglutenowe  

39   15

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Mięso myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze przez ok 20 minut.
  2. Z brokuła odrywamy różyczki, myjemy i gotujemy na parze przez ok 10 - 15 minut.
  3. Ryż przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
  4. Na talerzu rozkłdamy ryż, następnie brokuły i mięso.
  5. Całość polewamy sosem. 


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3693 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 158.39 g
Tłuszcz: 134.78 g
Węglowodany: 491.22 g (w tym błonnik: 56.12 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Brokuły 250g     3,75 zł (7,49 zł)
Bułka grahamka 180g     2,46 zł (2,67 zł)
Cebula 150g     0,35 zł (1,89 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 20g     0,30 zł (1,49 zł)
Gruszka 130g     0,91 zł (6,99 zł)
Jaja kurze całe 120g     0,84 zł (6,99 zł)
Makaron penne (pełnoziarnisty) 200g     2,25 zł (4,49 zł)
Mango 280g     5,26 zł (7,99 zł)
Margaryna do pieczywa 10g     0,11 zł (2,69 zł)
Migdały 60g     5,09 zł (8,49 zł)
Miód pszczeli 100g     3,75 zł (14,99 zł)
Mięta suszona 1g     0,24 zł (2,19 zł)
Mleko kokosowe (bez cukru) 400ml     7,19 zł (8,99 zł)
Mąka pszenna typ 500 400g     1,20 zł (2,99 zł)
Nasiona chia 10g     0,28 zł (6,99 zł)
Olej rzepakowy 70g     0,49 zł (6,99 zł)
Orzechy włoskie 30g     3,45 zł (11,49 zł)
Pieczarka świeża 500g     4,99 zł (4,99 zł)
Ryż brązowy 70g     0,52 zł (2,99 zł)
Schab bez kości 100g     1,84 zł (11,59 zł)
Ser gorgonzola 100g     8,99 zł (8,99 zł)
Ser gouda tłusty 60g     1,40 zł (3,49 zł)
Sos tzatziki 100g     2,00 zł (3,99 zł)
Szynka z indyka 40g     1,88 zł (7,99 zł)
Sól biała 5g     0,03 zł (1,99 zł)
Wiórki kokosowe 4g     0,08 zł (3,99 zł)
Woda 250ml 0,00 zł (0,00 zł)



×