Śliwki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
1) Usuń szypułki z owoców. 2) Umyj dokładnie owoce zimną wodą. 3) Owoce umieść w salaterce i polej je jogurtem naturalnym.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełoż eniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Borówka amerykańska | 200g |
![]() |
|
Bulion warzywny | 750g |
![]() |
|
Cebula | 110g |
![]() |
|
Cukier | 5g |
![]() |
|
Czosnek | 10g |
![]() |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 50g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 50g |
![]() |
|
Jogurt naturalny 2% | 200g |
![]() |
|
Kurkuma | 1g |
![]() |
|
Marchew | 120g |
![]() |
|
Mielona papryka chilli | 1g |
![]() |
|
Mleko kokosowe (bez cukru) | 120ml |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 250ml |
![]() |
|
Mąka pszenna typ 500 | 48g |
![]() |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 1g |
![]() |
|
Natka pietruszki | 1g |
![]() |
|
Olej kokosowy | 50g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 15g |
![]() |
|
Passata pomidorowa | 500g |
![]() |
|
Pestki dyni | 5g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 1g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 40g |
![]() |
|
Soczewica czerwona, nasiona suche | 90g |
![]() |
|
Sól biała | 1g |
![]() |
|
Śliwki suszone | 30g |
![]() |