Darmowa dieta 1400 kcal nr 8080



Śniadanie


Jaglanka z jabłkiem i masłem orzechowym (wersja lżejsza, bez laktozy)
325 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 6.3 g T: 9.3 g W: 57.05 g (BŁ: 4.28 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

28   48

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Całość wsypujemy do miski, zalewamy jogurtem i posypujemy cynamonem.


Drugie śniadanie


Sałatka z kalafiora z gruszkami
207 kcal
Łączna waga porcji: 375g.

B: 7.61 g T: 6.99 g W: 32.11 g (BŁ: 6.31 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

16   57

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie aż zmiękną (ale uważamy, żeby się nie rozgotowały). Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z kalafiorem. Następnie dodajemy jogurt, sok pomarańczowy i oliwę, całość mieszamy. Na talerzu układamy liście sałaty, posypujemy rzeżuchą i nakładamy gotową sałatkę.


Obiad


Kurczak słodko-kwaśny
452 kcal
Łączna waga porcji: 416g.

B: 27.79 g T: 6.37 g W: 75.54 g (BŁ: 8.38 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

56   10

Składniki na liczbę porcji: 3

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Umyj i pokrój składniki:
- Marchew obierz i pokrój w słupki,
- Paprykę także pokrój w słupki,
- Cebulę pokrój w cienkie plasterki,
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę,
- Ananasa obierz i pokrój na małe kawałki,
- Kurczaka pokój w kawałki o długości 2-3 cm,
2. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż kurczaka. Dopraw kurczaka do smaku solą himalajską, pieprzem, ostrą papryką i oregano. Następnie przełóż kurczaka lub do półmiska.
3. Ugotuj ryż.
4. Przygotowuj sos słodko-kwaśny. W naczyniu umieść: sok z pomarańczy, miód, koncentrat pomidorowy, ocet winny. Wymieszaj składniki.
5. Warzywa (cebula, czosnek, marchew, papryka) uduś al dente na dużej patelni. Następnie do duszących się warzyw dodaj ananasa, kurczaka i sos słodko-kwaśny. Wymieszaj. Dopraw papryką słodką i papryką ostrą do smaku. W oddzielnym naczyniu wymieszaj skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody. Po około 5 min. duszenia sosu dodaj rozwodnioną skrobię, cały czas mieszając. Mieszaj sos aż zawrze i zgęstnieje, a następnie zdejmij patelnię z kuchenki.
6. Ugotowany ryż nałóż na talerz i polej przygotowanym sosem.

 

propozycja przepisu przysłana przez: Yoshimu z forum KFD


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 3. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podwieczorek


Koktajl ze szpinakiem, bananem i kiwi
193 kcal
Łączna waga porcji: 500g.

B: 3.98 g T: 2.49 g W: 42.33 g (BŁ: 6.57 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

53   22

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Całość miksujemy w blenderze.


Kolacja


Zupa krem z dyni i grochu (wersja lżejsza)
270 kcal
Łączna waga porcji: 305g.

B: 12.91 g T: 10.57 g W: 37.1 g (BŁ: 12.2 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

14   40

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Namocz groch w miseczce z wodą. 2. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zetrzyj na tarce (lub zblenduj) marchewkę i pietruszkę. Pokrój pora na drobne plasterki. Podsmaż rozdrobnione warzywa na rozgrzanej oliwie. Posól. Duś pod przykryciem 10 min. 3. Ugotuj groch (stosunek wody do grochu - 2:1). Dodaj groch do garnka z duszonymi warzywami. 4. Do warzyw dodaj dynię pokrojoną w kostkę, słodką paprykę oraz 0,5 szklanki wody. Gotuj około 15-20 minut. 5. Zmiksuj warzywa i posól wedle smaku. 6. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika. 7. Dodaj pestki do zupy przed samym podaniem.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 1447 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Bezglutenowe  

Wartości odżywcze:


Białko: 58.59 g
Tłuszcz: 35.72 g
Węglowodany: 244.13 g (w tym błonnik: 37.74 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Ananas 240g     2,40 zł (7,99 zł)
Banan 120g     0,60 zł (4,99 zł)
Cebula 100g     0,24 zł (1,89 zł)
Czosnek 15g     0,66 zł (2,19 zł)
Dynia 110g     0,88 zł (11,99 zł)
Filet z piersi kurczaka 300g     5,21 zł (8,69 zł)
Groch, nasiona suche 22g     0,15 zł (2,69 zł)
Gruszka 125g     0,87 zł (6,99 zł)
Jabłko 100g     0,44 zł (3,49 zł)
Jogurt naturalny 2% 70g     0,54 zł (1,39 zł)
Kalafior 150g     2,50 zł (9,99 zł)
Kiwi 75g     1,12 zł (7,49 zł)
Koncentrat pomidorowy 30% 30g     0,56 zł (1,49 zł)
Marchew 140g     0,43 zł (2,29 zł)
Masło orzechowe 10g     0,35 zł (11,99 zł)
Mielona papryka chilli 0.01g     0,00 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 3.2g     0,21 zł (1,29 zł)
Miód pszczeli 12g     0,45 zł (14,99 zł)
Mleko ryżowe 240ml     2,28 zł (9,49 zł)
Nasiona chia 5g     0,14 zł (6,99 zł)
Nasiona słonecznika (łuskane) 10g     0,25 zł (2,49 zł)
Ocet winny 10g     0,32 zł (7,99 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 10g     0,44 zł (10,99 zł)
Oregano (suszone) 0.5g     0,08 zł (1,69 zł)
Papryka czerwona 115g     2,11 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 0.5g     0,04 zł (1,79 zł)
Pietruszka, korzeń 40g     0,33 zł (2,49 zł)
Por 70g     1,21 zł (3,99 zł)
Płatki jaglane 30g     0,42 zł (2,79 zł)
Ryż brązowy 150g     1,12 zł (2,99 zł)
Rzeżucha 5g 0,00 zł (0,00 zł)
Skrobia ziemniaczana 30g     0,60 zł (9,99 zł)
Sok pomarańczowy 140g     0,70 zł (4,99 zł)
Szpinak 50g     1,00 zł (3,99 zł)
Sól himalajska 2.5g     0,02 zł (3,49 zł)
Woda 268ml 0,00 zł (0,00 zł)



×