Śliwki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
1. Podgrzej oliwę na patelni. Dodaj cebulę, czosnek, cukinię, bakłażana i paprykę. Gotuj przez kilka minut na dużym płomieniu do czasu aż lekko zbrązowieje.
2. Dodaj pokrojone pomidory, wodę, ocet i makaron spaghetti. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 min aż makaron będzie miękki a sos zgęstnieje.
3. Dodaj pokrojoną świeżą bazylię, sól i pieprz do smaku. Możesz również dodać płatki drożdżowe nieaktywne jeżeli lubisz. Smacznego :)
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Bakłażan | 120g |
![]() |
|
Banan | 120g |
![]() |
|
Bazylia świeża | 1g |
![]() |
|
Cebula | 100g |
![]() |
|
Cukinia | 600g |
![]() |
|
Czosnek | 20g |
![]() |
|
Dynia | 110g |
![]() |
|
Groch, nasiona suche | 22g |
![]() |
|
Jabłko | 150g |
![]() |
|
Kiwi | 75g |
![]() |
|
Krążki ryżowe | 20g |
![]() |
|
Makaron spaghetti pełnoziarnisty | 150g |
![]() |
|
Marchew | 40g |
![]() |
|
Masło | 5g |
![]() |
|
Mielona papryka słodka | 3g |
![]() |
|
Miód pszczeli | 24g |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 250ml |
![]() |
|
Nasiona chia | 5g |
![]() |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
![]() |
|
Ocet balsamiczny | 5g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 10g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 230g |
![]() |
|
Pestki dyni | 5g |
![]() |
|
Pietruszka, korzeń | 40g |
![]() |
|
Pomidory w puszce | 400g |
![]() |
|
Por | 70g |
![]() |
|
Płatki drożdżowe | 10g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 40g |
![]() |
|
Szpinak | 50g |
![]() |
|
Woda | 730ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Śliwki suszone | 30g |
![]() |