Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Zalewamy mlekiem i mieszamy z posiekanymi migdałami, pokrojonym na drobne kawałki bananem i karobem.
1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Ananas | 100g |
1,00 zł
(7,99 zł) |
|
| Banan | 60g |
0,30 zł
(4,99 zł) |
|
| Fasola szparagowa | 200g |
2,44 zł
(5,49 zł) |
|
| Filet z piersi kurczaka | 100g |
1,74 zł
(8,69 zł) |
|
| Kapusta kwaszona (kiszona) | 110g |
0,55 zł
(4,99 zł) |
|
| Karob | 6g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Kiwi | 225g |
3,37 zł
(7,49 zł) |
|
| Koper ogrodowy | 35g |
4,19 zł
(5,98 zł) |
|
| Marchew | 23g |
0,07 zł
(2,29 zł) |
|
| Migdały | 5g |
0,42 zł
(8,49 zł) |
|
| Mleko ryżowe | 250ml |
2,37 zł
(9,49 zł) |
|
| Nasiona chia | 5g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
| Nasiona słonecznika (łuskane) | 5g |
0,12 zł
(2,49 zł) |
|
| Natka pietruszki | 6g |
0,53 zł
(2,19 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 5g |
0,03 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej słonecznikowy | 5g |
0,04 zł
(8,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 15g |
0,66 zł
(10,99 zł) |
|
| Orzechy włoskie | 20g |
2,30 zł
(11,49 zł) |
|
| Pieczarka świeża | 80g |
0,80 zł
(4,99 zł) |
|
| Płatki owsiane | 40g |
0,26 zł
(3,29 zł) |
|
| Ryż brązowy | 115g |
0,86 zł
(2,99 zł) |
|
| Sezam | 5g |
0,13 zł
(7,79 zł) |
|
| Woda | 490ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |