Darmowa dieta 1800 kcal nr 13637



Śniadanie


Jaglanka z jabłkiem i masłem orzechowym (bez laktozy)
417 kcal
Łączna waga porcji: 445g.

B: 8.83 g T: 12.55 g W: 70.85 g (BŁ: 6.1 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

24   41

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Całość wsypujemy do miski, zalewamy jogurtem i posypujemy cynamonem.


Drugie śniadanie


Koktajl z mango, mlekiem kokosowym i chia
237 kcal
Łączna waga porcji: 453g.

B: 5.98 g T: 4.33 g W: 46.52 g (BŁ: 5.14 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

34   25

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Mango umyj, obierz ze skórki i pozbaw pestki.
  2. Mleko kokosowe, mleko krowie i mango zblenduj w wysokim naczyniu.
  3. Dodaj nasiona chia i wymieszaj.


Obiad


Proste bułeczki z pieczarkami
589 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 18.32 g T: 22.36 g W: 81.99 g (BŁ: 5.81 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

28   39

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Jeśli używacie suszonych drożdży, wystarczy wymieszać dokładnie składniki i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, jeśli jednak używacie drożdży świeżych, trzeba najpierw przygotować zaczyn: do miski z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, posypujemy trzema łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce na około 15 min, aż drożdże się spienią. W międzyczasie przesiewamy 3,5 szkl. mąki do miski, dodajemy sól, mieszamy, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, 1 jajko, mieszamy i na końcu dodajemy olej. Zagniatamy ciasto, a gdy składniki się połączą przekładamy na lekko podsypaną mąką tortownicę i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę, smarujemy lekko oliwą, przekładamy do czystej miski i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
  2. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz pieczarkowy: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, nie ma znaczenia jak, następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, podsmażamy chwilę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy aż stracą objętość
  3. Podsmażone pieczarki odcedzamy na sitku i studzimy
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze przez 1-2 minuty, po czym dzielimy na 16 części (ja podzieliłam na 12 i buły wyszły mi dość duże, myślę więc, że 16 bułek będzie akurat), każdą część spłaszczamy, kładziemy na dłoń, na środek nakładamy dość dużą łyżkę farszu i zaklejamy, formujemy w kulkę i układamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Bułeczki układamy łączeniami do dołu, w około centymetrowych odstępach od siebie (bułki jeszcze urosną w piekarniku) – z tej ilości ciasta wyszły mi 2 okrągłe blaszki
  6. Ułożone bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami
  7. Pieczemy ok. 15-20 min (w zależności od piekarnika) w temp. 200ºC, wyjmujemy kiedy będą ładnie zarumienione

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podwieczorek


Sałatka kalafiorowo-brokułowa z ogórkiem i koperkiem
221 kcal
Łączna waga porcji: 881g.

B: 19.63 g T: 2.11 g W: 40.99 g (BŁ: 18.11 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

23   38

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kalafior i brokuł umyj i ugotuj na parze. Warzywa na sicie ostudź zimną wodą
  2. Ogórek umyj, obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
  3. Koperek umyj i posiekaj.
  4. Kalafior i brokuł podziel na „różyczki” i wymieszaj w salaterce w ogórkiem oraz koperkiem.
  5. Sałatkę dopraw do smaku solą himalajską i pieprzem.


Kolacja


Zapiekanka z grahamki
366 kcal
Łączna waga porcji: 145g.

B: 19.89 g T: 10.72 g W: 50.54 g (BŁ: 6.03 g)



80   8

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Grahamkę kroimy na pół, smarujemy margaryną każdą połowę, kładziemy po plasterku szynki a następnie posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku aż ser się roztopi a bułka będzie chrupiąca. Można posmarować keczupem.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 1830 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 72.65 g
Tłuszcz: 52.07 g
Węglowodany: 290.89 g (w tym błonnik: 41.19 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Brokuły 250g     3,75 zł (7,49 zł)
Bułka grahamka 90g     1,23 zł (1,78 zł)
Cebula 150g     0,35 zł (1,89 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 20g     0,30 zł (1,49 zł)
Jabłko 150g     0,65 zł (3,49 zł)
Jaja kurze całe 120g     0,84 zł (6,99 zł)
Kalafior 440g     7,33 zł (9,99 zł)
Koper ogrodowy 10g     1,20 zł (2,99 zł)
Mango 250g     4,70 zł (7,99 zł)
Margaryna do pieczywa 5g     0,05 zł (2,69 zł)
Masło orzechowe 15g     0,53 zł (11,99 zł)
Mleko kokosowe (bez cukru) 100ml     1,80 zł (8,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 100ml     0,35 zł (3,49 zł)
Mleko ryżowe 240ml     2,28 zł (9,49 zł)
Mąka pszenna typ 500 400g     1,20 zł (2,99 zł)
Nasiona chia 3g     0,08 zł (6,99 zł)
Ogórek 180g     1,20 zł (3,99 zł)
Olej rzepakowy 70g     0,49 zł (6,99 zł)
Pieczarka świeża 500g     4,99 zł (4,99 zł)
Pieprz czarny 0.25g     0,02 zł (1,79 zł)
Płatki jaglane 40g     0,56 zł (2,79 zł)
Ser gouda tłusty 30g     0,70 zł (3,49 zł)
Szynka z indyka 20g     0,94 zł (7,99 zł)
Sól biała 5g     0,03 zł (1,99 zł)
Sól himalajska 0.25g     0,00 zł (3,49 zł)
Woda 250ml 0,00 zł (0,00 zł)



×