Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski, zalewamy jogurtem i posypujemy cynamonem.
1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Brokuły | 250g |
3,75 zł
(7,49 zł) |
|
| Chleb żytni | 105g |
0,99 zł
(3,79 zł) |
|
| Cytryna | 40g |
0,56 zł
(13,99 zł) |
|
| Czerwona fasola (konserwowa) | 80g |
0,96 zł
(4,79 zł) |
|
| Jabłko | 150g |
0,65 zł
(3,49 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 60g |
0,42 zł
(6,99 zł) |
|
| Jogurt naturalny 2% | 260g |
2,01 zł
(2,78 zł) |
|
| Koper ogrodowy | 51g |
6,10 zł
(8,97 zł) |
|
| Makaron kukurydziany | 50g |
0,46 zł
(4,59 zł) |
|
| Masło orzechowe | 15g |
0,53 zł
(11,99 zł) |
|
| Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
0,25 zł
(2,49 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej słonecznikowy | 10g |
0,09 zł
(8,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 5g |
0,22 zł
(10,99 zł) |
|
| Papryka czerwona | 110g |
2,01 zł
(10,99 zł) |
|
| Pieczarka świeża | 120g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
| Pomidory | 120g |
0,64 zł
(3,99 zł) |
|
| Płatki owsiane | 40g |
0,26 zł
(3,29 zł) |
|
| Ryż brązowy | 95g |
0,71 zł
(2,99 zł) |
|
| Szczypiorek | 5g |
0,50 zł
(2,49 zł) |
|
| Woda | 480ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |