Darmowa dieta 1800 kcal nr 58036



Śniadanie


Bułeczki cynamonowe
474 kcal
Łączna waga porcji: 155g.

B: 10.55 g T: 18.19 g W: 68.64 g (BŁ: 3.04 g)

Wegetariańskie  

15   29

Składniki na liczbę porcji: 8

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Do ciepłego mleka (250ml) wsypać drożdże i wymieszać, odstawić na 5 minut (świeże rozrobić z odrobiną mąki i cukru). Mąkę przesiać do miski, dodać cukier (łącznie 50g) i szczyptę soli. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami i wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i 2 żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać 70 g masła i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować pozostałymi 70g roztopionego masła i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki z połowy cytryny. Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu ewentualnie polać lukrem: zagotować sok z połowy cytryny, dodać półtorej szklanki cukru pudru i wymieszać.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 8. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Drugie śniadanie


Smoothie z cytrusów i truskawek
302 kcal
Łączna waga porcji: 546g.

B: 3.29 g T: 1.1 g W: 75.13 g (BŁ: 9.88 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

18   21

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Grejpfruta i mandarynki obrać i usunąć pestki. Truskawki umyć osączyć i oczyścić z szypułek. Owoce wrzucić do blendera dodać miód imbir i kostki lodu(3). Zmiksować


Obiad


Gulasz wołowy z kaszą jęczmienną
503 kcal
Łączna waga porcji: 698g.

B: 32.33 g T: 16.88 g W: 61 g (BŁ: 9.65 g)

Bez laktozy   Bez nabiału  

22   26

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Podsmaż cebulkę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem na małej ilości oliwy.
  2. Dodaj pokrojone na ok. 1 cm kostkę mięso i podsmaż.
  3. Przygotuj bulion (rozpuść kostkę w 500ml wrzątku).
  4. Zalej mięso odrobiną bulionu, cały czas dolewając małe ilości
  5. Duś razem z przyprawami takimi jak: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
  6. Brokuł ugotuj na parze.
  7. Ugotuj kaszę i polej sosem i zjedz z brokułem.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podwieczorek


Mus z jabłek z cynamonem
222 kcal
Łączna waga porcji: 232g.

B: 3.43 g T: 9.75 g W: 33.15 g (BŁ: 6.02 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

53   26

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Jabłko kroimy, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem aż jabłka zmiękną. Pod koniec dodajemy cynamon, orzechy i rodzynki.


Kolacja


Ryż z pieczarkami i koperkiem (wersja lżejsza)
297 kcal
Łączna waga porcji: 415g.

B: 7.78 g T: 13.51 g W: 39.71 g (BŁ: 6.98 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

40   19

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.

2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.

3) Posiekaj koperek.

4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.

5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.

6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.



Podsumowanie


Łącznie kalorii: 1798 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 57.38 g
Tłuszcz: 59.43 g
Węglowodany: 277.63 g (w tym błonnik: 35.57 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Brokuły mrożone 450g     6,49 zł (6,49 zł)
Bulion warzywny 500g     54,61 zł (55,92 zł)
Cebula 100g     0,24 zł (1,89 zł)
Cukier 50g     0,15 zł (2,99 zł)
Cukier trzcinowy nierafinowany 70g     0,77 zł (5,49 zł)
Cukier wanilinowy 30g     0,90 zł (1,29 zł)
Cynamon 22g     2,80 zł (4,58 zł)
Czosnek 5g     0,22 zł (2,19 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 30g     0,45 zł (1,49 zł)
Grejpfrut 260g 0,00 zł (0,00 zł)
Imbir (proszek) 1g     0,13 zł (1,89 zł)
Jabłko 150g     0,65 zł (3,49 zł)
Jaja kurze całe 110g     0,77 zł (6,99 zł)
Kasza jęczmienna, pęczak 120g     0,84 zł (2,79 zł)
Koper ogrodowy 35g     4,19 zł (5,98 zł)
Mandarynki 260g     2,97 zł (7,99 zł)
Masło 140g     3,49 zł (4,99 zł)
Miód pszczeli 25g     0,94 zł (14,99 zł)
Mleko krowie 0,5% 250g     0,75 zł (2,99 zł)
Mąka pszenna typ 500 500g     1,50 zł (2,99 zł)
Nasiona słonecznika (łuskane) 5g     0,12 zł (2,49 zł)
Olej rzepakowy 5g     0,03 zł (6,99 zł)
Olej słonecznikowy 5g     0,04 zł (8,99 zł)
Oliwa z oliwek 20g     0,88 zł (10,99 zł)
Orzechy włoskie 15g     1,72 zł (11,49 zł)
Pieczarka świeża 80g     0,80 zł (4,99 zł)
Rodzynki 15g     0,34 zł (4,49 zł)
Ryż brązowy 45g     0,34 zł (2,99 zł)
Woda 290ml 0,00 zł (0,00 zł)
Wołowina, polędwica 200g     24,00 zł (67,19 zł)
Żółtko jaja kurzego 40g     0,28 zł (6,99 zł)



×