Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski i mieszamy ją razem z mięsem, odrobiną suszonego czosnku, koncentratem pomidorowym, bułką tartą, całym jakiem, suszoną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Formujemy kulki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy sos pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, tymianek). Dodajemy kulki i dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przekładamy na talerz i zalewamy zawartością garnka.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Amarantus ekspandowany | 10g |
0,70 zł
(6,99 zł) |
|
Cebula | 50g |
0,12 zł
(1,89 zł) |
|
Cynamon | 6g |
0,76 zł
(2,29 zł) |
|
Czarne jagody | 130g |
6,28 zł
(14,49 zł) |
|
Gruszka | 250g |
1,75 zł
(6,99 zł) |
|
Jabłko | 510g |
2,22 zł
(3,49 zł) |
|
Jaja kurze całe | 45g |
0,31 zł
(6,99 zł) |
|
Jogurt naturalny 2% | 140g |
1,08 zł
(1,39 zł) |
|
Kalafior | 300g |
5,00 zł
(9,99 zł) |
|
Kasza jaglana | 50g |
0,48 zł
(3,39 zł) |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 25g |
0,47 zł
(1,49 zł) |
|
Makaron spaghetti, kukurydziano-ryżowy | 70g |
1,59 zł
(5,69 zł) |
|
Mielone mięso wołowe | 70g |
1,40 zł
(9,99 zł) |
|
Mleko ryżowe | 250ml |
2,37 zł
(9,49 zł) |
|
Nasiona chia | 10g |
0,28 zł
(6,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 5g |
0,03 zł
(6,99 zł) |
|
Oliwa z oliwek | 10g |
0,44 zł
(10,99 zł) |
|
Orzechy włoskie | 15g |
1,72 zł
(11,49 zł) |
|
Pomidory w puszce | 200g |
2,10 zł
(4,19 zł) |
|
Rodzynki | 22g |
0,49 zł
(4,49 zł) |
|
Rzeżucha | 10g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Sok pomarańczowy | 40g |
0,20 zł
(4,99 zł) |
|
Woda | 50ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |