Darmowa dieta 1900 kcal nr 14748



Śniadanie


Owsianka z suszonymi śliwkami (wersja lżejsza)
380 kcal
Łączna waga porcji: 325g.

B: 15.33 g T: 9.28 g W: 61.79 g (BŁ: 5.85 g)

Wegetariańskie  

11   45

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Śliwki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.



Drugie śniadanie


Kanapki z humusem i rzodkiewką (wersja lżejsza)
228 kcal
Łączna waga porcji: 190g.

B: 6.73 g T: 5.83 g W: 42.2 g (BŁ: 9.4 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

36   37

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Chleb smarujemy humusem. Rzodkiewki kroimy w plastry i kładziemy na kanapki.


Obiad


Sałatka grecka
478 kcal
Łączna waga porcji: 480g.

B: 16.17 g T: 25.36 g W: 51.87 g (BŁ: 10.36 g)

Wegetariańskie  

56   9

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Sałatę rwiemy na kawałki i mieszamy z oliwkami, pokrojonym pomidorem, ogórkiem, cebulą i serem. Całość polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano i mieszamy. Podajemy z chlebem.


Podwieczorek


Warzywa z humusem chilli
231 kcal
Łączna waga porcji: 430g.

B: 7.82 g T: 10.38 g W: 32.81 g (BŁ: 12.24 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

28   51

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Warzywa kroimy w paski i jemy z humusem (jako dip).


Kolacja


Zupa krem z dyni i grochu (wersja lżejsza)
540 kcal
Łączna waga porcji: 610g.

B: 25.82 g T: 21.14 g W: 74.2 g (BŁ: 24.4 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

14   40

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

1. Namocz groch w miseczce z wodą. 2. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zetrzyj na tarce (lub zblenduj) marchewkę i pietruszkę. Pokrój pora na drobne plasterki. Podsmaż rozdrobnione warzywa na rozgrzanej oliwie. Posól. Duś pod przykryciem 10 min. 3. Ugotuj groch (stosunek wody do grochu - 2:1). Dodaj groch do garnka z duszonymi warzywami. 4. Do warzyw dodaj dynię pokrojoną w kostkę, słodką paprykę oraz 0,5 szklanki wody. Gotuj około 15-20 minut. 5. Zmiksuj warzywa i posól wedle smaku. 6. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika. 7. Dodaj pestki do zupy przed samym podaniem.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 1857 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 71.87 g
Tłuszcz: 71.99 g
Węglowodany: 262.87 g (w tym błonnik: 62.25 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Cebula czerwona 50g     0,23 zł (2,99 zł)
Chleb żytni 140g     1,33 zł (3,79 zł)
Czosnek 10g     0,44 zł (2,19 zł)
Dynia 220g     1,76 zł (11,99 zł)
Groch, nasiona suche 44g     0,30 zł (2,69 zł)
Hummus z chilli 60g     2,24 zł (2,99 zł)
Marchew 230g     0,70 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 6g     0,39 zł (1,29 zł)
Mleko krowie 1,5% 250ml     0,87 zł (3,49 zł)
Nasiona słonecznika (łuskane) 20g     0,50 zł (2,49 zł)
Ogórek 80g     0,53 zł (3,99 zł)
Oliwa z oliwek 20g     0,88 zł (10,99 zł)
Oliwki zielone marynowane, konserwowe 45g     0,79 zł (3,49 zł)
Papryka czerwona 240g     4,40 zł (10,99 zł)
Pestki dyni 5g     0,20 zł (3,99 zł)
Pietruszka, korzeń 80g     0,66 zł (2,49 zł)
Pomidory 120g     0,64 zł (3,99 zł)
Por 140g     2,43 zł (3,99 zł)
Płatki owsiane 40g     0,26 zł (3,29 zł)
Rzodkiewka 100g     2,08 zł (2,49 zł)
Sałata masłowa 50g     1,78 zł (4,99 zł)
Ser typu "Feta" 50g     0,79 zł (4,29 zł)
Sok cytrynowy 5g     0,13 zł (5,29 zł)
Śliwki suszone 30g     1,00 zł (4,99 zł)



×