Śliwki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Brokuły | 250g |
3,75 zł
(7,49 zł) |
|
Chleb żytni | 70g |
0,66 zł
(3,79 zł) |
|
Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
Hummus z chilli | 20g |
0,75 zł
(2,99 zł) |
|
Jaja kurze całe | 110g |
0,77 zł
(6,99 zł) |
|
Jogurt naturalny 2% | 20g |
0,15 zł
(1,39 zł) |
|
Makaron kukurydziany | 50g |
0,46 zł
(4,59 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 250ml |
0,87 zł
(3,49 zł) |
|
Mąka pszenna typ 500 | 72g |
0,22 zł
(2,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Papryka czerwona | 40g |
0,73 zł
(10,99 zł) |
|
Pestki dyni | 5g |
0,20 zł
(3,99 zł) |
|
Płatki owsiane | 50g |
0,33 zł
(3,29 zł) |
|
Rzodkiewka | 100g |
2,08 zł
(2,49 zł) |
|
Serek homogenizowany naturalny, 0% tłuszczu | 200g |
2,69 zł
(2,69 zł) |
|
Szczypiorek | 5g |
0,50 zł
(2,49 zł) |
|
Śliwki suszone | 70g |
2,33 zł
(4,99 zł) |