Śliwki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
Zmiksuj wszystkie składniki (lub wrzuć do wyciskarki).
Przepis przesłany przez użytkownika
1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Bazylia świeża | 6g |
![]() |
|
Czosnek | 5g |
![]() |
|
Dynia | 110g |
![]() |
|
Fasola szparagowa | 200g |
![]() |
|
Groch, nasiona suche | 22g |
![]() |
|
Jabłko | 360g |
![]() |
|
Koper ogrodowy | 35g |
![]() |
|
Makaron penne (pełnoziarnisty) | 100g |
![]() |
|
Marchew | 55g |
![]() |
|
Mielona papryka słodka | 3g |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 250ml |
![]() |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 20g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 10g |
![]() |
|
Olej słonecznikowy | 10g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 35g |
![]() |
|
Pestki dyni | 5g |
![]() |
|
Pieczarka świeża | 120g |
![]() |
|
Pietruszka, korzeń | 40g |
![]() |
|
Pomarańcze | 240g |
![]() |
|
Pomidory | 340g |
![]() |
|
Por | 70g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 40g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 95g |
![]() |
|
Woda | 480ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Śliwki suszone | 30g |
![]() |