Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko kokosowe gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Banan | 60g |
0,30 zł
(4,99 zł) |
|
| Borówka amerykańska | 30g |
0,84 zł
(6,99 zł) |
|
| Cebula | 50g |
0,12 zł
(1,89 zł) |
|
| Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
| Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 300g |
2,10 zł
(6,99 zł) |
|
| Ksylitol | 7g |
0,36 zł
(12,99 zł) |
|
| Kurkuma | 1g |
0,08 zł
(1,69 zł) |
|
| Mleko kokosowe (bez cukru) | 250ml |
4,50 zł
(8,99 zł) |
|
| Mąka pszenna typ 500 | 72g |
0,22 zł
(2,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
| Papryka czerwona | 100g |
1,83 zł
(10,99 zł) |
|
| Pestki dyni | 10g |
0,40 zł
(3,99 zł) |
|
| Pieprz czarny | 1g |
0,09 zł
(1,79 zł) |
|
| Proszek do pieczenia | 1g |
0,03 zł
(0,75 zł) |
|
| Płatki owsiane | 120g |
0,79 zł
(3,29 zł) |
|
| Szczypiorek | 25g |
2,49 zł
(2,49 zł) |
|
| Sól biała | 2g |
0,01 zł
(1,99 zł) |
|
| Śliwki suszone | 40g |
1,33 zł
(4,99 zł) |