Figi kroimy w drobną kostkę. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki.
1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 120g |
0,60 zł
(4,99 zł) |
|
Chleb żytni | 105g |
0,99 zł
(3,79 zł) |
|
Cynamon | 2g |
0,25 zł
(2,29 zł) |
|
Cytryna | 40g |
0,56 zł
(13,99 zł) |
|
Czerwona fasola (konserwowa) | 80g |
0,96 zł
(4,79 zł) |
|
Figi suszone | 14g |
1,03 zł
(10,99 zł) |
|
Jabłko | 150g |
0,65 zł
(3,49 zł) |
|
Kiwi | 75g |
1,12 zł
(7,49 zł) |
|
Koper ogrodowy | 51g |
6,10 zł
(8,97 zł) |
|
Mleko ryżowe | 250ml |
2,37 zł
(9,49 zł) |
|
Nasiona chia | 5g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
0,25 zł
(2,49 zł) |
|
Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
Olej słonecznikowy | 10g |
0,09 zł
(8,99 zł) |
|
Oliwa z oliwek | 5g |
0,22 zł
(10,99 zł) |
|
Orzechy włoskie | 30g |
3,45 zł
(11,49 zł) |
|
Papryka czerwona | 70g |
1,28 zł
(10,99 zł) |
|
Pestki dyni | 10g |
0,40 zł
(3,99 zł) |
|
Pieczarka świeża | 120g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
Pomarańcze | 200g |
1,25 zł
(7,49 zł) |
|
Pomidory | 120g |
0,64 zł
(3,99 zł) |
|
Płatki owsiane | 50g |
0,33 zł
(3,29 zł) |
|
Rodzynki | 15g |
0,34 zł
(4,49 zł) |
|
Ryż brązowy | 95g |
0,71 zł
(2,99 zł) |
|
Woda | 780ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |