Śliwki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
Imbir ścieramy i gotujemy z pokrojonymi w kostkę jabłkami i gruszkami, goździkami, olejem i wodą przez około 15 - 20 minut. Pod koniec dodajemy suszone jagody goji.
Składniki pasty miksujemy w blenderze. Powstałą pastą smarujemy kromki.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Amarantus ekspandowany | 12g |
0,84 zł
(6,99 zł) |
|
| Awokado | 40g |
1,24 zł
(13,99 zł) |
|
| Brzoskwinia | 340g |
2,37 zł
(3,49 zł) |
|
| Chleb żytni | 70g |
0,66 zł
(3,79 zł) |
|
| Gruszka | 130g |
0,91 zł
(6,99 zł) |
|
| Imbir | 5g |
0,14 zł
(5,69 zł) |
|
| Jabłko | 150g |
0,65 zł
(3,49 zł) |
|
| Jagody goji (suszone) | 12g |
1,12 zł
(13,99 zł) |
|
| Koper ogrodowy | 8g |
0,96 zł
(2,99 zł) |
|
| Krążki ryżowe | 20g |
0,49 zł
(2,69 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 710ml |
2,48 zł
(3,49 zł) |
|
| Nasiona chia | 10g |
0,28 zł
(6,99 zł) |
|
| Ogórek | 40g |
0,27 zł
(3,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 10g |
0,44 zł
(10,99 zł) |
|
| Pestki dyni | 5g |
0,20 zł
(3,99 zł) |
|
| Pomarańcze | 200g |
1,25 zł
(7,49 zł) |
|
| Pomidory | 70g |
0,37 zł
(3,99 zł) |
|
| Płatki owsiane | 40g |
0,26 zł
(3,29 zł) |
|
| Sardynka w oleju | 30g |
1,50 zł
(5,99 zł) |
|
| Ser mozzarella | 60g |
1,53 zł
(3,19 zł) |
|
| Sok cytrynowy | 6g |
0,16 zł
(5,29 zł) |
|
| Suszone pomidory | 40g |
1,00 zł
(6,99 zł) |
|
| Szczypiorek | 5g |
0,50 zł
(2,49 zł) |
|
| Szpinak | 50g |
1,00 zł
(3,99 zł) |
|
| Woda | 250ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Śliwki suszone | 30g |
1,00 zł
(4,99 zł) |