1. Ugotuj kaszę. 2. Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki. 3. Posyp sezamem.
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną wodą. Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę lub startą na grubej tarce marchewkę, dodajemy pomidory, fasolę i ulubione przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Kaszę kładziemy na talerz i zalewamy zawartością patelni.
Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Cebula | 40g |
![]() |
|
Chleb żytni | 105g |
![]() |
|
Fasola biała konserwowa | 100g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 80g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 152g |
![]() |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 30g |
![]() |
|
Kukurydza konserwowa | 200g |
![]() |
|
Mango | 280g |
![]() |
|
Marchew | 100g |
![]() |
|
Masło | 15g |
![]() |
|
Mleko krowie 1,5% | 180ml |
![]() |
|
Mąka kukurydziana | 30g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 10g |
![]() |
|
Pomidory | 60g |
![]() |
|
Pomidory w puszce | 200g |
![]() |
|
Ser żółty królewski light | 45g |
![]() |
|
Sezam | 5g |
![]() |