Darmowa dieta 2100 kcal nr 20190



Śniadanie


Owsianka z masłem orzechowym, daktylami i jabłkiem
550 kcal
Łączna waga porcji: 510g.

B: 20.69 g T: 18.71 g W: 79.71 g (BŁ: 9.6 g)

Wegetariańskie  

30   32

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Płatki ugotować w mleku lub zostawić na noc do nasiąknięcia, jabłko i daktyle pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka razem z masłem orzechowym. Podawać na ciepło lub zimno.



Drugie śniadanie


Kanapki z pesto (wersja lżejsza)
315 kcal
Łączna waga porcji: 210g.

B: 7.95 g T: 7.37 g W: 59.91 g (BŁ: 10.5 g)

Wegetariańskie  

43   29

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Chleb smarujemy pesto, nakładamy sałatę i paprykę.


Obiad


Ryż z pieczarkami i koperkiem
590 kcal
Łączna waga porcji: 760g.

B: 13.85 g T: 26.8 g W: 80.08 g (BŁ: 12.43 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

54   22

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.

2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.

3) Posiekaj koperek.

4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.

5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.

6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.



Podwieczorek


Warzywa z humusem naturalnym
251 kcal
Łączna waga porcji: 430g.

B: 7.34 g T: 12.98 g W: 32.37 g (BŁ: 12.24 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

35   47

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Warzywa kroimy w paski i jemy z humusem (jako dip).


Kolacja


Sałatka z granatem i serem feta
412 kcal
Łączna waga porcji: 335g.

B: 14.77 g T: 28.78 g W: 26.04 g (BŁ: 5.13 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

24   38

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Rukolę myjemy i wkładamy do miski.
  2. Dodajemy umyte i pokrojone pomidory.
  3. Granat myjemy, rozdrabniamy i dodajemy do reszty.
  4. Ser kroimy w kostkę i również dodajemy do miski.
  5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, bazylię, sól i pieprz.
  6. Polewamy sosem sałatkę.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2118 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 64.6 g
Tłuszcz: 94.64 g
Węglowodany: 278.11 g (w tym błonnik: 49.9 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Chleb żytni 105g     0,99 zł (3,79 zł)
Daktyle suszone 10g     0,32 zł (3,19 zł)
Granat 100g     2,72 zł (5,99 zł)
Hummus naturalny 40g     1,50 zł (2,99 zł)
Jabłko 180g     0,79 zł (3,49 zł)
Koper ogrodowy 35g     4,19 zł (5,98 zł)
Marchew 150g     0,46 zł (2,29 zł)
Masło orzechowe 20g     0,71 zł (11,99 zł)
Miód pszczeli 12g     0,45 zł (14,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 250ml     0,87 zł (3,49 zł)
Musztarda 10g     0,13 zł (2,49 zł)
Nasiona słonecznika (łuskane) 30g     0,75 zł (2,49 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Olej słonecznikowy 10g     0,09 zł (8,99 zł)
Oliwa z oliwek 30g     1,32 zł (10,99 zł)
Oregano (suszone) 1g     0,17 zł (1,69 zł)
Papryka czerwona 310g     5,68 zł (10,99 zł)
Pesto z bazylią 15g     1,67 zł (9,99 zł)
Pieczarka świeża 120g     1,20 zł (4,99 zł)
Pomidory 340g     1,81 zł (3,99 zł)
Płatki owsiane 50g     0,33 zł (3,29 zł)
Rukola 50g     3,00 zł (5,99 zł)
Ryż brązowy 95g     0,71 zł (2,99 zł)
Sałata masłowa 20g     0,71 zł (4,99 zł)
Ser typu "Feta" 100g     1,59 zł (4,29 zł)
Sok cytrynowy 6g     0,16 zł (5,29 zł)
Woda 480ml 0,00 zł (0,00 zł)



×