Darmowa dieta 2100 kcal nr 399



Śniadanie


Owsianka z suszonymi śliwkami (wersja lżejsza, bez laktozy)
377 kcal
Łączna waga porcji: 325g.

B: 7.08 g T: 8.03 g W: 72.79 g (BŁ: 6.1 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

14   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Śliwki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.



Drugie śniadanie


Koktajl z bananem, pomarańczą i kiwi
274 kcal
Łączna waga porcji: 650g.

B: 4.48 g T: 2.69 g W: 63.43 g (BŁ: 9.32 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

93   23

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.


Obiad


Pilaf z soczewicą, ananasem i kalafiorem (wersja lżejsza)
563 kcal
Łączna waga porcji: 755g.

B: 22.84 g T: 10.11 g W: 104.32 g (BŁ: 17.43 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

6   70

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, razem z imbirem i czosnkiem. Dodajemy różyczki kalafiora, ryż, kurkumę, cynamon, odrobinę chilli i kolendrę. W międzyczasie gotujemy bulion. Następnie dodajemy soczewicę oraz rodzynki, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Dolewamy wrzący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Podajemy posypane szczypiorkiem.



Podwieczorek


Zupa krem z dyni i grochu (wersja lżejsza)
540 kcal
Łączna waga porcji: 610g.

B: 25.82 g T: 21.14 g W: 74.2 g (BŁ: 24.4 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

14   40

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

1. Namocz groch w miseczce z wodą. 2. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zetrzyj na tarce (lub zblenduj) marchewkę i pietruszkę. Pokrój pora na drobne plasterki. Podsmaż rozdrobnione warzywa na rozgrzanej oliwie. Posól. Duś pod przykryciem 10 min. 3. Ugotuj groch (stosunek wody do grochu - 2:1). Dodaj groch do garnka z duszonymi warzywami. 4. Do warzyw dodaj dynię pokrojoną w kostkę, słodką paprykę oraz 0,5 szklanki wody. Gotuj około 15-20 minut. 5. Zmiksuj warzywa i posól wedle smaku. 6. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika. 7. Dodaj pestki do zupy przed samym podaniem.


Kolacja


Makrela z warzywami
383 kcal
Łączna waga porcji: 318g.

B: 20.8 g T: 17.52 g W: 40 g (BŁ: 8.21 g)

Bez laktozy   Bez nabiału  

36   30

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Z makreli usuwamy ości i kroimy w kostkę. Warzywa kroimy i mieszamy z makrelą. Całość polewamy octem i oliwą, podajemy z chlebem.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2137 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Bez laktozy   Bez nabiału  

Wartości odżywcze:


Białko: 81.02 g
Tłuszcz: 59.49 g
Węglowodany: 354.74 g (w tym błonnik: 65.46 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Ananas 100g     1,00 zł (7,99 zł)
Banan 120g     0,60 zł (4,99 zł)
Bulion warzywny 250g     27,30 zł (27,96 zł)
Cebula 40g     0,09 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 60g     0,57 zł (3,79 zł)
Czosnek 10g     0,44 zł (2,19 zł)
Dynia 220g     1,76 zł (11,99 zł)
Groch, nasiona suche 44g     0,30 zł (2,69 zł)
Imbir (proszek) 5g     0,63 zł (1,89 zł)
Kalafior 220g     3,66 zł (9,99 zł)
Kiwi 75g     1,12 zł (7,49 zł)
Kurkuma 2g     0,17 zł (1,69 zł)
Makrela, wędzona 70g     1,68 zł (5,99 zł)
Marchew 80g     0,24 zł (2,29 zł)
Mielona papryka chilli 1g     0,09 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 6g     0,39 zł (1,29 zł)
Mleko ryżowe 250ml     2,37 zł (9,49 zł)
Nasiona chia 5g     0,14 zł (6,99 zł)
Nasiona słonecznika (łuskane) 20g     0,50 zł (2,49 zł)
Ocet balsamiczny 3g     0,15 zł (12,49 zł)
Olej rzepakowy 5g     0,03 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 15g     0,66 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 70g     1,28 zł (10,99 zł)
Pestki dyni 5g     0,20 zł (3,99 zł)
Pietruszka, korzeń 80g     0,66 zł (2,49 zł)
Pomarańcze 200g     1,25 zł (7,49 zł)
Pomidory 60g     0,32 zł (3,99 zł)
Por 140g     2,43 zł (3,99 zł)
Płatki owsiane 40g     0,26 zł (3,29 zł)
Rodzynki 10g     0,22 zł (4,49 zł)
Ryż brązowy 50g     0,37 zł (2,99 zł)
Soczewica czerwona, nasiona suche 40g     0,59 zł (5,19 zł)
Suszona kolendra 2g     0,17 zł (1,29 zł)
Szczypiorek 30g     2,99 zł (4,98 zł)
Szpinak 50g     1,00 zł (3,99 zł)
Woda 250ml 0,00 zł (0,00 zł)
Śliwki suszone 30g     1,00 zł (4,99 zł)



×