Pokrój pomidory na pół, wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą i solą w misce. Dodaj bazylię i zostaw na parę minut, by pomidory przeszły przyprawami. Nagrzej patelnie, odcedź fasolkę i wsyp z koperkiem na patelnię, dopraw pieprzem. Smaż przez 5 minut, powinna popękać. dodaj pomidory na patelnię, dodaj szklankę wody, dodaj resztę przypraw i daj wrzeć przez minutę. Dodaj jajko na stronie patelni i przykryj na około 3 minuty, Opiecz chleb w tosterze, potem posmaruj je ricottą. podane na talerzu posyp pozostałymi listkami bazylii. Najlepiej doprawić ostrym sosem chilli
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Bazylia świeża | 40g |
![]() |
|
Chleb żytni | 35g |
![]() |
|
Cynamon | 4g |
![]() |
|
Cytryna | 30g |
![]() |
|
Fasola biała konserwowa | 200g |
![]() |
|
Jabłko | 360g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 160g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 50g |
![]() |
|
Koperek suszony | 1g |
![]() |
|
Kukurydza konserwowa | 200g |
![]() |
|
Majonez lekki (light) | 30g |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 30ml |
![]() |
|
Mąka kukurydziana | 30g |
![]() |
|
Ogórek konserwowy | 20g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 60g |
![]() |
|
Pomidory | 170g |
![]() |
|
Pomidory koktajlowe | 125g |
![]() |
|
Rodzynki | 7g |
![]() |
|
Rukola | 40g |
![]() |
|
Schab pieczony | 90g |
![]() |
|
Ser ricotta | 40g |
![]() |
|
Szynka wołowa, gotowana | 30g |
![]() |
|
Tortilla pszenna pełnoziarnista | 124g |
![]() |