Darmowa dieta 2100 kcal nr 54400



Śniadanie


Kanapki z pastą z makreli i ogórkiem (wersja cięższa)
532 kcal
Łączna waga porcji: 482g.

B: 26.37 g T: 13.99 g W: 83.69 g (BŁ: 15.39 g)

Bez laktozy   Bez nabiału  

17   39

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Makrelę oczyszczoną z ości wraz z cebulą, papryką i pietruszką miksujemy. Powstałą pastą smarujemy chleb, a następnie nakładamy sałatę i ogórka.



Drugie śniadanie


Sałatka grecka
478 kcal
Łączna waga porcji: 480g.

B: 16.17 g T: 25.36 g W: 51.87 g (BŁ: 10.36 g)

Wegetariańskie  

58   9

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Sałatę rwiemy na kawałki i mieszamy z oliwkami, pokrojonym pomidorem, ogórkiem, cebulą i serem. Całość polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano i mieszamy. Podajemy z chlebem.


Obiad


Kasza jaglana z fasolą i pomidorami
661 kcal
Łączna waga porcji: 580g.

B: 23.24 g T: 15.51 g W: 114.17 g (BŁ: 13.12 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

25   36

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną wodą. Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę lub startą na grubej tarce marchewkę, dodajemy pomidory, fasolę i ulubione przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Kaszę kładziemy na talerz i zalewamy zawartością patelni.



Kolacja


Makaron ryżowy z sosem dyniowym
454 kcal
Łączna waga porcji: 519g.

B: 10.77 g T: 17.75 g W: 67.55 g (BŁ: 10.16 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

19   46

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Dynię pokrój w kostkę oraz pozbaw ją pestek i skóry.
  3. Pora pozbaw części niejadalnej i pokrój na plasterki.
  4. Podgrzej olej w garnku i podduś w nim dynię oraz pora (maksimum 10 minut), mieszając od czasu do czasu.
  5. Do garnka z warzywami dodaj wodę. Gotuj warzywa do miękkości, a następnie zmiksuj je blenderem na jednolitą masę.
  6. Dyniowy sos dopraw wedle uznania zmielonymi przyprawami – solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową.
  7.  Ugotuj makaron.
  8. Odcedzony makaron przełóż na talerz i polej sosem dyniowym.
  9. Danie posyp sezamem uprażonym na suchej patelni.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2125 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 76.55 g
Tłuszcz: 72.61 g
Węglowodany: 317.28 g (w tym błonnik: 49.03 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Cebula 90g     0,21 zł (1,89 zł)
Cebula czerwona 50g     0,23 zł (2,99 zł)
Chleb żytni 210g     1,99 zł (3,79 zł)
Dynia 250g     2,00 zł (11,99 zł)
Fasola biała konserwowa 100g     1,00 zł (3,99 zł)
Gałka muszkatołowa 1g     0,13 zł (1,29 zł)
Imbir (proszek) 1g     0,13 zł (1,89 zł)
Kasza jaglana 100g     0,97 zł (3,39 zł)
Koncentrat pomidorowy 30% 30g     0,56 zł (1,49 zł)
Makaron ryżowy 50g     1,95 zł (7,79 zł)
Makrela, wędzona 70g     1,68 zł (5,99 zł)
Marchew 100g     0,31 zł (2,29 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Ogórek 80g     0,53 zł (3,99 zł)
Ogórek kwaszony (kiszony) 120g     1,50 zł (4,99 zł)
Olej rzepakowy 20g     0,14 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 10g     0,44 zł (10,99 zł)
Oliwki zielone marynowane, konserwowe 45g     0,79 zł (3,49 zł)
Papryka czerwona 70g     1,28 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory 120g     0,64 zł (3,99 zł)
Pomidory w puszce 200g     2,10 zł (4,19 zł)
Por 70g     1,21 zł (3,99 zł)
Sałata 20g     0,71 zł (4,99 zł)
Sałata masłowa 50g     1,78 zł (4,99 zł)
Ser typu "Feta" 50g     0,79 zł (4,29 zł)
Sezam 10g     0,26 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 5g     0,13 zł (5,29 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Woda 125ml 0,00 zł (0,00 zł)



×