Figi kroimy w drobną kostkę. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Borówka amerykańska | 100g |
2,80 zł
(6,99 zł) |
|
Cebula | 50g |
0,12 zł
(1,89 zł) |
|
Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
Czerwona fasola (konserwowa) | 120g |
1,44 zł
(4,79 zł) |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
Figi suszone | 14g |
1,03 zł
(10,99 zł) |
|
Jaja kurze całe | 50g |
0,35 zł
(6,99 zł) |
|
Jarmuż | 100g |
2,80 zł
(6,99 zł) |
|
Kasza jaglana | 70g |
0,68 zł
(3,39 zł) |
|
Mak niebieski | 10g |
0,31 zł
(6,29 zł) |
|
Migdały | 10g |
0,85 zł
(8,49 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 250ml |
0,87 zł
(3,49 zł) |
|
Mleko ryżowe | 250ml |
2,37 zł
(9,49 zł) |
|
Mąka kukurydziana | 72g |
0,26 zł
(3,59 zł) |
|
Natka pietruszki | 12g |
1,05 zł
(2,19 zł) |
|
Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Oliwa z oliwek | 10g |
0,44 zł
(10,99 zł) |
|
Orzechy włoskie | 15g |
1,72 zł
(11,49 zł) |
|
Pestki dyni | 10g |
0,40 zł
(3,99 zł) |
|
Pomidory | 120g |
0,64 zł
(3,99 zł) |
|
Płatki jaglane | 60g |
0,84 zł
(2,79 zł) |
|
Płatki owsiane | 50g |
0,33 zł
(3,29 zł) |
|
Wiórki kokosowe | 6g |
0,12 zł
(3,99 zł) |
|
Woda | 100ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |