Darmowa dieta 2200 kcal nr 498



Śniadanie


Kanapki z puree z selera
492 kcal
Łączna waga porcji: 621g.

B: 17.99 g T: 14.41 g W: 82.11 g (BŁ: 18.63 g)



6   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Seler myjemy, kroimy na kawałki, kropimy cytryną, zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy seler i miksujemy dokładnie z masłem, doprawiając do smaku przyprawami (solą, pieprzem i gałka muszkatołową). Gdy pasta całkiem ostygnie mieszamy ją z jogurtem i smarujemy nią kromki.


Drugie śniadanie


Borówki amerykańskie z jogurtem
232 kcal
Łączna waga porcji: 400g.

B: 10.6 g T: 4 g W: 40.4 g (BŁ: 4 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

43   26

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1) Usuń szypułki z owoców. 2) Umyj dokładnie owoce zimną wodą. 3) Owoce umieść w salaterce i polej je jogurtem naturalnym.



Obiad


Sałatka z makaronem, brokułem i jajkiem (wersja bezglutenowa)
722 kcal
Łączna waga porcji: 850g.

B: 38.68 g T: 15.72 g W: 113.9 g (BŁ: 14.36 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

39   30

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Brokuła gotujemy na parze przez ok 10 - 15 minut, makaron gotujemy wg przepisu (al dente). Ugotowane na twardo jajko i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy ugotowanego brokuła i makaron. Całość polewamy jogurtem z posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy ulubionymi przyprawami i mieszamy.


Podwieczorek


Koktajl z kiwi i ananasa (z mlekiem ryżowym)
325 kcal
Łączna waga porcji: 580g.

B: 3.48 g T: 5.38 g W: 70.58 g (BŁ: 8.08 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

34   36

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Owoce obieramy ze skórki i miksujemy z wodą i chia.


Kolacja


Kasza jaglana z duszonym bakłażanem
419 kcal
Łączna waga porcji: 421g.

B: 11.2 g T: 12.52 g W: 69.85 g (BŁ: 8.37 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

17   47

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Umyj warzywa.
  2. Bakłażana pokrój w małą kostkę i duś na patelni na rozgrzanym oleju (około 10 minut). Pod koniec smażenia do bakłażana dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie do podduszonego bakłażana dodaj wodę. Duś bakłażana do miękkości, a następnie zdejmij patelnię z palnika.
  3. Kaszę jaglaną opłucz na sitku zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie.  
  4. Ugotowaną kaszę przełóż na patelnię z bakłażanami. Dodaj sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
  5. Potrawę przełóż na talerz i posól do smaku.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2190 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 81.95 g
Tłuszcz: 52.03 g
Węglowodany: 376.84 g (w tym błonnik: 53.44 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Ananas 100g     1,00 zł (7,99 zł)
Bakłażan 200g     2,22 zł (4,99 zł)
Biały pieprz 0g     0,00 zł (0,00 zł)
Borówka amerykańska 200g     5,59 zł (6,99 zł)
Brokuły 500g     7,49 zł (7,49 zł)
Chleb żytni 105g     0,99 zł (3,79 zł)
Czosnek 3g     0,13 zł (2,19 zł)
Gałka muszkatołowa 0g     0,00 zł (0,00 zł)
Jaja kurze całe 120g     0,84 zł (6,99 zł)
Jogurt naturalny 2% 240g     1,85 zł (2,78 zł)
Kasza jaglana 75g     0,73 zł (3,39 zł)
Kiwi 225g     3,37 zł (7,49 zł)
Makaron kukurydziany 100g     0,92 zł (4,59 zł)
Masło 10g     0,25 zł (4,99 zł)
Mleko krowie 1,5% 250ml     0,87 zł (3,49 zł)
Mleko ryżowe 250ml     2,37 zł (9,49 zł)
Nasiona chia 5g     0,14 zł (6,99 zł)
Natka pietruszki 20g     1,75 zł (2,19 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Papryka czerwona 80g     1,47 zł (10,99 zł)
Seler, korzeń 200g     0,77 zł (2,69 zł)
Sok cytrynowy 18g     0,48 zł (5,29 zł)
Szczypiorek 10g     1,00 zł (2,49 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Słodka śmietanka 50g 0,00 zł (0,00 zł)
Woda 100ml 0,00 zł (0,00 zł)



×