1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Biały pieprz | 0g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Brokuły | 500g |
7,49 zł
(7,49 zł) |
|
| Cebula | 60g |
0,14 zł
(1,89 zł) |
|
| Chleb żytni | 105g |
0,99 zł
(3,79 zł) |
|
| Czosnek | 5g |
0,22 zł
(2,19 zł) |
|
| Gałka muszkatołowa | 0g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Groszek zielony konserwowy bez zalewy | 120g |
0,81 zł
(2,69 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 224g |
1,57 zł
(6,99 zł) |
|
| Jogurt naturalny 2% | 100g |
0,77 zł
(1,39 zł) |
|
| Koper ogrodowy | 35g |
4,19 zł
(5,98 zł) |
|
| Kukurydza konserwowa | 220g |
1,81 zł
(2,79 zł) |
|
| Masło | 10g |
0,25 zł
(4,99 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 250ml |
0,87 zł
(3,49 zł) |
|
| Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
0,25 zł
(2,49 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 30g |
0,21 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej słonecznikowy | 10g |
0,09 zł
(8,99 zł) |
|
| Pieczarka świeża | 280g |
2,79 zł
(4,99 zł) |
|
| Ryż brązowy | 215g |
1,61 zł
(2,99 zł) |
|
| Seler, korzeń | 200g |
0,77 zł
(2,69 zł) |
|
| Sok cytrynowy | 6g |
0,16 zł
(5,29 zł) |
|
| Sól biała | 0g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Słodka śmietanka | 50g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Woda | 480ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |