Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 180g |
0,90 zł
(4,99 zł) |
|
Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
Cynamon | 4g |
0,51 zł
(2,29 zł) |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
Jabłko | 360g |
1,57 zł
(3,49 zł) |
|
Jaja kurze całe | 130g |
0,91 zł
(6,99 zł) |
|
Kasza jaglana | 125g |
1,21 zł
(3,39 zł) |
|
Kukurydza konserwowa | 200g |
1,64 zł
(2,79 zł) |
|
Miód pszczeli | 10g |
0,37 zł
(14,99 zł) |
|
Mleko krowie 1,5% | 330ml |
1,15 zł
(3,49 zł) |
|
Mleko ryżowe | 250ml |
2,37 zł
(9,49 zł) |
|
Mąka kukurydziana | 30g |
0,11 zł
(3,59 zł) |
|
Mąka pszenna typ 500 | 72g |
0,22 zł
(2,99 zł) |
|
Nasiona chia | 5g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
Rodzynki | 7g |
0,16 zł
(4,49 zł) |
|
Szpinak | 50g |
1,00 zł
(3,99 zł) |