Płatki ugotować w mleku lub zostawić na noc do nasiąknięcia, jabłko i daktyle pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka razem z masłem orzechowym. Podawać na ciepło lub zimno.
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną wodą. Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę lub startą na grubej tarce marchewkę, dodajemy pomidory, fasolę i ulubione przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Kaszę kładziemy na talerz i zalewamy zawartością patelni.
1. Banany pokroić w plasterki i włożyć do zamrażarki na minimum 2 godziny.
2. Miksujemy je w blenderze razem z miodem i kakao, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 240g |
![]() |
|
Cebula | 40g |
![]() |
|
Chleb żytni | 70g |
![]() |
|
Daktyle suszone | 10g |
![]() |
|
Fasola biała konserwowa | 100g |
![]() |
|
Jabłko | 180g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 80g |
![]() |
|
Kakao w proszku | 10g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 100g |
![]() |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 30g |
![]() |
|
Kukurydza konserwowa | 200g |
![]() |
|
Marchew | 100g |
![]() |
|
Masło orzechowe | 20g |
![]() |
|
Miód pszczeli | 25g |
![]() |
|
Mleko krowie 1,5% | 280ml |
![]() |
|
Mąka kukurydziana | 30g |
![]() |
|
Natka pietruszki | 6g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 10g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 5g |
![]() |
|
Pomidory | 80g |
![]() |
|
Pomidory w puszce | 200g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 50g |
![]() |
|
Sardynka w oleju | 40g |
![]() |