Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Mleko gotujemy i zalewamy nim płatki, pestki dyni i suszone śliwki. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy posypane cynamonem.
1. Banany i mleko miksujemy w blenderze lub rozgniatamy widelcem, a następnie dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Małą foremkę (20x20 lub okrągłą do tarty) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy powstałą masą.
3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez około 40 minut.
1. Wymieszaj suche składniki w misce, później dodaj mokre składniki i odstaw na 5 min.
2. Roztop łyżkę oleju kokosowego na patelni na średnik płomieniu. Naleśniki smaż przez ok. 5 min aż spód będzie złocisty, następnie obróć i smaż jeszcze ok. 3 min.
Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 360g |
![]() |
|
Chleb żytni | 70g |
![]() |
|
Cukier trzcinowy nierafinowany | 30g |
![]() |
|
Cynamon | 20g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 130g |
![]() |
|
Kakao w proszku | 20g |
![]() |
|
Kukurydza konserwowa | 200g |
![]() |
|
Masło | 10g |
![]() |
|
Miód pszczeli | 100g |
![]() |
|
Mleko krowie 1,5% | 330ml |
![]() |
|
Mleko migdałowe | 300g |
![]() |
|
Mąka kukurydziana | 30g |
![]() |
|
Mąka pszenna pełnoziarnista | 240g |
![]() |
|
Mąka ryżowa | 200g |
![]() |
|
Ogórek kiszony | 60g |
![]() |
|
Olej kokosowy | 10g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 90g |
![]() |
|
Pestki dyni | 10g |
![]() |
|
Proszek do pieczenia | 18g |
![]() |
|
Płatki owsiane | 60g |
![]() |
|
Rukola | 20g |
![]() |
|
Schab pieczony | 40g |
![]() |
|
Sól biała | 3g |
![]() |
|
Śliwki suszone | 40g |
![]() |