Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
1. Banany i mleko miksujemy w blenderze lub rozgniatamy widelcem, a następnie dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Małą foremkę (20x20 lub okrągłą do tarty) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy powstałą masą.
3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez około 40 minut.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Banan | 600g |
2,99 zł
(4,99 zł) |
|
| Cebula | 50g |
0,12 zł
(1,89 zł) |
|
| Cynamon | 24g |
3,05 zł
(4,58 zł) |
|
| Czosnek | 10g |
0,44 zł
(2,19 zł) |
|
| Dynia | 210g |
1,68 zł
(11,99 zł) |
|
| Groch, nasiona suche | 45g |
0,30 zł
(2,69 zł) |
|
| Jabłko | 360g |
1,57 zł
(3,49 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 330g |
2,31 zł
(6,99 zł) |
|
| Kakao w proszku | 20g |
0,93 zł
(6,99 zł) |
|
| Kasza jaglana | 50g |
0,48 zł
(3,39 zł) |
|
| Krążki ryżowe | 30g |
0,73 zł
(2,69 zł) |
|
| Marchew | 40g |
0,12 zł
(2,29 zł) |
|
| Mielona papryka słodka | 6g |
0,39 zł
(1,29 zł) |
|
| Miód pszczeli | 100g |
3,75 zł
(14,99 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 50ml |
0,17 zł
(3,49 zł) |
|
| Mąka pszenna pełnoziarnista | 50g |
0,25 zł
(4,99 zł) |
|
| Mąka ryżowa | 200g |
1,40 zł
(6,99 zł) |
|
| Nasiona słonecznika (łuskane) | 20g |
0,50 zł
(2,49 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 75g |
0,52 zł
(6,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 10g |
0,44 zł
(10,99 zł) |
|
| Pietruszka, korzeń | 40g |
0,33 zł
(2,49 zł) |
|
| Pomidory | 170g |
0,90 zł
(3,99 zł) |
|
| Por | 140g |
2,43 zł
(3,99 zł) |
|
| Proszek do pieczenia | 3g |
0,08 zł
(0,75 zł) |
|
| Rodzynki | 7g |
0,16 zł
(4,49 zł) |
|
| Sól biała | 2g |
0,01 zł
(1,99 zł) |