Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełoż eniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Cukinię ścieramy na tarce, posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na 10 minut. Cebulę i paprykę siekamy na drobna kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Cieciorkę bez zalewy blendujemy. Cukinie wyciskamy z nadmiaru wody i łączymy z cebulą, papryką, cieciorką, jajkami, czosnkiem, bułką tartą (0,5 szklanki), chili, solą i pieprzem. Formujemy 4 kotletów, obtaczamy w pozostałej bułce tartej i smażymy na patelni.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Bułka tarta | 55g |
![]() |
|
Cebula czerwona | 105g |
![]() |
|
Chleb żytni | 140g |
![]() |
|
Ciecierzyca (cieciorka) konserwowa | 240g |
![]() |
|
Cukier | 5g |
![]() |
|
Cukinia | 500g |
![]() |
|
Cynamon | 5g |
![]() |
|
Czosnek | 20g |
![]() |
|
Drożdże (piekarskie świeże) | 15g |
![]() |
|
Dżem morelowy niskosłodzony | 50g |
![]() |
|
Jabłko | 150g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 151g |
![]() |
|
Krążki ryżowe | 20g |
![]() |
|
Mielona papryka chilli | 1g |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 125ml |
![]() |
|
Mąka pszenna typ 500 | 48g |
![]() |
|
Mąka ryżowa | 100g |
![]() |
|
Nasiona dyni | 10g |
![]() |
|
Ogórek kiszony | 120g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 40g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 10g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 170g |
![]() |
|
Pesto z bazylią | 20g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 1.1g |
![]() |
|
Pomidory koktajlowe | 120g |
![]() |
|
Rzodkiewka | 75g |
![]() |
|
Sałata masłowa | 30g |
![]() |
|
Sok cytrynowy | 3g |
![]() |
|
Sól biała | 1.1g |
![]() |