Darmowa dieta 2300 kcal nr 80661



Śniadanie


Naleśniki gryczane z czerwoną soczewicą i jarmużem
507 kcal
Łączna waga porcji: 440g.

B: 21.27 g T: 16.73 g W: 70.39 g (BŁ: 4.74 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

4   24

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Naleśniki: Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy jajko i 1/4 szklanki mleka, a następnie mieszamy na gładką masę. Dodajemy resztę mleka, mieszamy i delikatnie pieprzymy. Na patelni na dość dużym ogniu rozgrzewamy olej (2 łyżki), wylewamy cienkie naleśniki i smażymy je ok. 40-50 sekund z jednej strony lub do zarumienienia brzegów. Przewracamy i na drugiej stronie smażymy jeszcze ok. 30 sekund. Farsz: Na rozgrzanym oleju (2 łyżki) lekko (przez ok. 2 minuty) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przepłukaną soczewicę. Dodajemy przecier pomidorowy, wodę, jarmuż i przyprawy. Podgotowujemy to ok. 10-15 minut. Sugeruję aby najpierw dodać mniej wody a potem sukcesywnie ją dolewać kiedy całość mocno zgęstnieje a soczewica nadal będzie twarda. I tak trzeba kontrolować sytuację podczas smażenia dążymy do tego aby konsystencja była gęsta i treściwa, a soczewica miękka. Faszerujemy naleśniki farszem.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Drugie śniadanie


Koktajl z bananem i szpinakiem (bez laktozy)
264 kcal
Łączna waga porcji: 425g.

B: 3.55 g T: 4.61 g W: 55.4 g (BŁ: 5.24 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

30   34

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Całość blendujemy.


Obiad


Jednogarnkowa meksykańska quinoa
693 kcal
Łączna waga porcji: 602g.

B: 28.16 g T: 21.57 g W: 107.18 g (BŁ: 20.25 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

31   26

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Pokrój warzywa na małą kostkę.

2. Podgrzej oliwę na dużej patelni na średnim płomieniu. Dodaj czosnek i jalapeno, podsmażaj przez 1 min.

3. Zmieszaj quinoa'e, rosół warzywny, fasolę, pomidory, kukurydzę, proszek chilli i kumin - dopraw solą i pieprzem do smaku. Zagotuj, zakryj patelnię pokrywką, zmniejsz płomień i gotuj aż quinoa będzie gotowa - ok. 20 min. Dodaj awokado, sok z limonki i kolendrę. Gotowe :)


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podwieczorek


Sałatka z kukurydzą, papryką i nasionami chia (z chlebem)
323 kcal
Łączna waga porcji: 375g.

B: 8.25 g T: 14.95 g W: 45.26 g (BŁ: 12.53 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

44   19

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Sałatę rwiemy, pomidora i paprykę kroimy. Całość mieszamy z kukurydzą i polewamy oliwą z oliwek zmieszaną z nasionami chia i ulubionymi przyprawami. Podajemy z chlebem.


Kolacja


Zupa krem z dyni i grochu
505 kcal
Łączna waga porcji: 521g.

B: 24.48 g T: 20.83 g W: 66.35 g (BŁ: 21.14 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

18   47

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Namocz groch w miseczce z wodą. 2. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zetrzyj na tarce (lub zblenduj) marchewkę i pietruszkę. Pokrój pora na drobne plasterki. Podsmaż rozdrobnione warzywa na rozgrzanej oliwie. Posól. Duś pod przykryciem 10 min. 3. Ugotuj groch (stosunek wody do grochu - 2:1). Dodaj groch do garnka z duszonymi warzywami. 4. Do warzyw dodaj dynię pokrojoną w kostkę, słodką paprykę oraz 1 szklankę wody. Gotuj około 15-20 minut. 5. Zmiksuj warzywa i posól wedle smaku. 6. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika. 7. Dodaj pestki do zupy przed samym podaniem.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2292 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 85.71 g
Tłuszcz: 78.69 g
Węglowodany: 344.58 g (w tym błonnik: 63.9 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Awokado 140g     4,35 zł (13,99 zł)
Banan 120g     0,60 zł (4,99 zł)
Bulion warzywny 200g     21,84 zł (27,96 zł)
Cebula 25g     0,06 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 35g     0,33 zł (3,79 zł)
Czerwona fasola (konserwowa) 170g     2,04 zł (4,79 zł)
Czosnek 20g     0,88 zł (2,19 zł)
Dynia 210g     1,68 zł (11,99 zł)
Groch, nasiona suche 45g     0,30 zł (2,69 zł)
Jaja kurze całe 56g     0,39 zł (6,99 zł)
Jarmuż 20g     0,56 zł (6,99 zł)
Koncentrat pomidorowy 30% 240g     4,47 zł (4,47 zł)
Kukurydza konserwowa 220g     1,81 zł (2,79 zł)
Kumin (kmin rzymski) 3g     0,26 zł (1,29 zł)
Limonka 100g     1,56 zł (4,99 zł)
Marchew 40g     0,12 zł (2,29 zł)
Mielona papryka chilli 6g     0,55 zł (2,29 zł)
Mielona papryka słodka 7g     0,45 zł (1,29 zł)
Mleko krowie 1,5% 940ml     3,28 zł (3,49 zł)
Mleko ryżowe 250ml     2,37 zł (9,49 zł)
Mąka gryczana 260g 0,00 zł (0,00 zł)
Nasiona chia 15g     0,42 zł (6,99 zł)
Nasiona słonecznika (łuskane) 20g     0,50 zł (2,49 zł)
Olej rzepakowy 40g     0,28 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 25g     1,10 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 50g     0,92 zł (10,99 zł)
Papryka jalapeno 30g     2,00 zł (19,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pietruszka, korzeń 40g     0,33 zł (2,49 zł)
Pomidory 120g     0,64 zł (3,99 zł)
Pomidory w puszce 170g     1,78 zł (4,19 zł)
Por 140g     2,43 zł (3,99 zł)
Quinoa (komosa ryżowa) 200g     6,39 zł (7,99 zł)
Sałata masłowa 100g     3,56 zł (4,99 zł)
Soczewica czerwona, nasiona suche 50g     0,74 zł (5,19 zł)
Suszona kolendra 1g     0,09 zł (1,29 zł)
Szpinak 50g     1,00 zł (3,99 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Woda 125ml 0,00 zł (0,00 zł)



×