Darmowa dieta 2300 kcal nr 82893



Śniadanie


Kokosowy pudding chia z mango
503 kcal
Łączna waga porcji: 428g.

B: 8.44 g T: 20.8 g W: 75.37 g (BŁ: 8.43 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

13   21

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Na suchej patelni podprażamy płatki migdałowe.Do miski wlewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy nasiona chia i energicznie mieszamy. Pudding nakładamy do pucharków, do połowy wysokości. Wkładamy do lodówki na około 5 godzin.Mango, obrane ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do deseru. Deser dekorujemy płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi, miodem. Przyozdabiamy listkami mięty.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Drugie śniadanie


Sałatka z awokado i kurczakiem (z chlebem)
366 kcal
Łączna waga porcji: 305g.

B: 15.79 g T: 22.17 g W: 29.52 g (BŁ: 7.18 g)

Bez laktozy   Bez nabiału  

39   26

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy na parze. Sałatę rwiemy na małe kawałki, awokado kroimy w kostkę, pomidory na pół, cebulę drobno siekamy. Całość polewamy oliwą, doprawiamy i mieszamy. Podajemy z chlebem.


Obiad


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Kolacja


Kaszotto z kaszy bulgur z białą fasolką, papryką, cukinią i szpinakiem
628 kcal
Łączna waga porcji: 895g.

B: 28.35 g T: 18.67 g W: 96.74 g (BŁ: 19.09 g)

Wegetariańskie  

7   19

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Na głębokiej patelni (takiej z pokrywą) lub w szerokim garnku, na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i chwilę razem podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i mieszając co chwilę smażyć przez około 2 minuty. Wsypać suchą kaszę bulgur i podsmażać przez ok. 1 minutę mieszając. Dodać słodką paprykę w proszku, kurkumę oraz kumin. Wlać gorący bulion i zagotować, dodać fasolkę z puszki wraz z zalewą, pomidory z puszki, wymieszać i całość zagotować na dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, w międzyczasie po 10 minutach gotowania dodać cukinię pokrojoną w słupki lub kosteczkę, wymieszać, przykryć i dalej gotować przez ostatnie 5 minut. Dodać sos ostrygowy i ciągle mieszając zagotować. Następnie dodać szpinak, wymieszać i podgrzewać przez chwilę aż zwiędnie. Można podawać samodzielnie lub z poniższymi dodatkami.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2284 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 83.84 g
Tłuszcz: 81.43 g
Węglowodany: 332.64 g (w tym błonnik: 54.39 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Awokado 70g     2,18 zł (13,99 zł)
Bulion warzywny 250g     27,30 zł (27,96 zł)
Cebula 160g     0,38 zł (1,89 zł)
Cebula czerwona 30g     0,14 zł (2,99 zł)
Chleb żytni 35g     0,33 zł (3,79 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Cukinia 150g     1,50 zł (8,49 zł)
Czosnek 15g     0,66 zł (2,19 zł)
Fasola biała konserwowa 420g     4,19 zł (7,98 zł)
Filet z piersi kurczaka 50g     0,87 zł (8,69 zł)
Kasza bulgur 100g 0,00 zł (0,00 zł)
Kasza jaglana 100g     0,97 zł (3,39 zł)
Kumin (kmin rzymski) 1g     0,09 zł (1,29 zł)
Kurkuma 2g     0,17 zł (1,69 zł)
Mango 280g     5,26 zł (7,99 zł)
Masło 20g     0,50 zł (4,99 zł)
Mielona papryka słodka 9g     0,58 zł (1,29 zł)
Migdały 60g     5,09 zł (8,49 zł)
Miód pszczeli 100g     3,75 zł (14,99 zł)
Mięta suszona 1g     0,24 zł (2,19 zł)
Mleko kokosowe (bez cukru) 400ml     7,19 zł (8,99 zł)
Nasiona chia 10g     0,28 zł (6,99 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Oliwa z oliwek 20g     0,88 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 360g     6,59 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory 120g     0,64 zł (3,99 zł)
Pomidory koktajlowe 60g     0,84 zł (3,49 zł)
Pomidory w puszce 420g     4,40 zł (8,38 zł)
Sałata masłowa 50g     1,78 zł (4,99 zł)
Sezam 20g     0,52 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 1g     0,03 zł (5,29 zł)
Szpinak 60g     1,20 zł (3,99 zł)
Wiórki kokosowe 4g     0,08 zł (3,99 zł)



×