Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
1) Usuń szypułki z owoców. 2) Umyj dokładnie owoce zimną wodą. 3) Owoce umieść w salaterce i polej je jogurtem naturalnym.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Borówka amerykańska | 200g |
5,59 zł
(6,99 zł) |
|
Chleb żytni | 140g |
1,33 zł
(3,79 zł) |
|
Cynamon | 4g |
0,51 zł
(2,29 zł) |
|
Hummus z suszonymi pomidorami | 80g |
2,99 zł
(2,99 zł) |
|
Jabłko | 360g |
1,57 zł
(3,49 zł) |
|
Jogurt naturalny 2% | 200g |
1,54 zł
(2,78 zł) |
|
Kasza jaglana | 50g |
0,48 zł
(3,39 zł) |
|
Koper ogrodowy | 105g |
12,56 zł
(14,95 zł) |
|
Marchew | 300g |
0,92 zł
(2,29 zł) |
|
Masło | 6g |
0,15 zł
(4,99 zł) |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 15g |
0,37 zł
(2,49 zł) |
|
Olej rzepakowy | 15g |
0,10 zł
(6,99 zł) |
|
Olej słonecznikowy | 15g |
0,13 zł
(8,99 zł) |
|
Papryka czerwona | 480g |
8,79 zł
(10,99 zł) |
|
Pieczarka świeża | 240g |
2,40 zł
(4,99 zł) |
|
Pomidory | 170g |
0,90 zł
(3,99 zł) |
|
Rodzynki | 7g |
0,16 zł
(4,49 zł) |
|
Ryż brązowy | 135g |
1,01 zł
(2,99 zł) |
|
Sałata | 20g |
0,71 zł
(4,99 zł) |
|
Szynka z indyka | 60g |
2,82 zł
(7,99 zł) |
|
Woda | 720ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |