Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski i mieszamy ją razem z mięsem, odrobiną suszonego czosnku, koncentratem pomidorowym, bułką tartą, całym jakiem, suszoną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Formujemy kulki i podsmażamy na patelni. W międzyczasie w garnku podgrzewamy sos pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, tymianek). Dodajemy kulki i dusimy na małym ogniu przez ok 20 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przekładamy na talerz i zalewamy zawartością garnka.
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną wodą. Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone w kostkę cukinię i suszone pomidory, pomidory z puszki i ulubione przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Kaszę kładziemy na talerz i zalewamy zawartością patelni.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Banan | 120g |
![]() |
|
Bułka tarta | 20g |
![]() |
|
Cebula | 130g |
![]() |
|
Chleb żytni | 70g |
![]() |
|
Cukinia | 200g |
![]() |
|
Cynamon | 4g |
![]() |
|
Guarana mielona | 4g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Jabłko | 360g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 225g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 120g |
![]() |
|
Kiwi | 75g |
![]() |
|
Koncentrat pomidorowy 30% | 45g |
![]() |
|
Makaron spaghetti pełnoziarnisty | 70g |
![]() |
|
Mielone mięso wołowe | 70g |
![]() |
|
Nasiona chia | 5g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 25g |
![]() |
|
Pomarańcze | 240g |
![]() |
|
Pomidory w puszce | 400g |
![]() |
|
Rodzynki | 7g |
![]() |
|
Suszone pomidory | 30g |
![]() |
|
Szynka z indyka | 50g |
![]() |
|
Woda | 100ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |