Umyte udko wkładamy do garnka, zalewamy zimną woda tak, aby było przykryte i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie myjemy i oczyszczamy marchewkę, cebulę i selera. W cebulę wbijamy goździki, po czym wrzucamy warzywa do garnka i całość gotujemy na małym ogniu przez około 20 min. Udko wyjmujemy z rosołu, usuwamy kości i kroimy mięso w paski. Czosnek myjemy, kroimy na drobne kawałeczki i dusimy na maśle. Czosnek zalewamy rosołem i gotujemy około 5 min. Warzywa wyjmujemy z rosołu, kroimy w kostkę i dodajemy do rosołu razem z pokrojonym mięsem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Banan | 300g |
1,50 zł
(4,99 zł) |
|
| Cebula | 100g |
0,24 zł
(1,89 zł) |
|
| Chleb żytni | 210g |
1,99 zł
(3,79 zł) |
|
| Czosnek | 10g |
0,44 zł
(2,19 zł) |
|
| Goździki | 2g |
0,26 zł
(1,29 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 180g |
1,26 zł
(6,99 zł) |
|
| Kasza jaglana | 75g |
0,73 zł
(3,39 zł) |
|
| Kukurydza konserwowa | 200g |
1,64 zł
(2,79 zł) |
|
| Marchew | 45g |
0,14 zł
(2,29 zł) |
|
| Masło | 10g |
0,25 zł
(4,99 zł) |
|
| Miód pszczeli | 10g |
0,37 zł
(14,99 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 30ml |
0,10 zł
(3,49 zł) |
|
| Mleko ryżowe | 300ml |
2,85 zł
(9,49 zł) |
|
| Mąka kukurydziana | 30g |
0,11 zł
(3,59 zł) |
|
| Mąka pszenna pełnoziarnista | 50g |
0,25 zł
(4,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
| Papryka czerwona | 140g |
2,56 zł
(10,99 zł) |
|
| Pesto z bazylią | 30g |
3,33 zł
(9,99 zł) |
|
| Sałata masłowa | 40g |
1,43 zł
(4,99 zł) |
|
| Seler, korzeń | 150g |
0,58 zł
(2,69 zł) |
|
| Sól biała | 0g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Udko z kurczaka | 120g |
2,18 zł
(9,99 zł) |