Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Dodajemy posiekane orzechy, chia, zalewamy mlekiem i mieszamy. Całość posypujemy cynamonem.
1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Pokroić i zapakować do pudełka :)
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Cebula czerwona | 30g |
0,14 zł
(2,99 zł) |
|
| Chleb żytni | 105g |
0,99 zł
(3,79 zł) |
|
| Fasola szparagowa | 200g |
2,44 zł
(5,49 zł) |
|
| Filet z piersi kurczaka | 100g |
1,74 zł
(8,69 zł) |
|
| Koper ogrodowy | 70g |
8,37 zł
(8,97 zł) |
|
| Makrela, wędzona | 60g |
1,44 zł
(5,99 zł) |
|
| Melon | 1080g |
10,79 zł
(11,99 zł) |
|
| Mleko migdałowe | 250g |
2,62 zł
(10,49 zł) |
|
| Nasiona chia | 15g |
0,42 zł
(6,99 zł) |
|
| Nasiona słonecznika (łuskane) | 10g |
0,25 zł
(2,49 zł) |
|
| Natka pietruszki | 12g |
1,05 zł
(2,19 zł) |
|
| Ogórek kwaszony (kiszony) | 100g |
1,25 zł
(4,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej słonecznikowy | 10g |
0,09 zł
(8,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 10g |
0,44 zł
(10,99 zł) |
|
| Orzechy brazylijskie | 16g |
3,20 zł
(19,99 zł) |
|
| Orzechy włoskie | 15g |
1,72 zł
(11,49 zł) |
|
| Papryka czerwona | 80g |
1,47 zł
(10,99 zł) |
|
| Pieczarka świeża | 160g |
1,60 zł
(4,99 zł) |
|
| Płatki owsiane | 50g |
0,33 zł
(3,29 zł) |
|
| Ryż brązowy | 160g |
1,20 zł
(2,99 zł) |
|
| Sałata masłowa | 20g |
0,71 zł
(4,99 zł) |
|
| Sezam | 5g |
0,13 zł
(7,79 zł) |
|
| Woda | 480ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |