1. Ugotuj kaszę. 2. Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki. 3. Posyp sezamem.
Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełoż eniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną wodą. Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone w kostkę cukinię i suszone pomidory, pomidory z puszki i ulubione przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Kaszę kładziemy na talerz i zalewamy zawartością patelni.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Bułka grahamka | 180g |
2,46 zł
(2,67 zł) |
|
| Cebula | 30g |
0,07 zł
(1,89 zł) |
|
| Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
| Cukinia | 200g |
2,00 zł
(8,49 zł) |
|
| Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 100g |
0,70 zł
(6,99 zł) |
|
| Kasza jaglana | 122g |
1,18 zł
(3,39 zł) |
|
| Koncentrat pomidorowy 30% | 20g |
0,37 zł
(1,49 zł) |
|
| Mango | 280g |
5,26 zł
(7,99 zł) |
|
| Margaryna do pieczywa | 10g |
0,11 zł
(2,69 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 150ml |
0,52 zł
(3,49 zł) |
|
| Mąka pszenna typ 500 | 96g |
0,29 zł
(2,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 40g |
0,28 zł
(6,99 zł) |
|
| Pomidory w puszce | 200g |
2,10 zł
(4,19 zł) |
|
| Ser gouda tłusty | 60g |
1,40 zł
(3,49 zł) |
|
| Sezam | 5g |
0,13 zł
(7,79 zł) |
|
| Suszone pomidory | 30g |
0,75 zł
(6,99 zł) |
|
| Szynka z indyka | 40g |
1,88 zł
(7,99 zł) |