1) Usuń szypułki z owoców. 2) Umyj dokładnie owoce zimną wodą. 3) Owoce umieść w salaterce i polej je jogurtem naturalnym.
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.
Umyte udko wkładamy do garnka, zalewamy zimną woda tak, aby było przykryte i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie myjemy i oczyszczamy marchewkę, cebulę i selera. W cebulę wbijamy goździki, po czym wrzucamy warzywa do garnka i całość gotujemy na małym ogniu przez około 20 min. Udko wyjmujemy z rosołu, usuwamy kości i kroimy mięso w paski. Czosnek myjemy, kroimy na drobne kawałeczki i dusimy na maśle. Czosnek zalewamy rosołem i gotujemy około 5 min. Warzywa wyjmujemy z rosołu, kroimy w kostkę i dodajemy do rosołu razem z pokrojonym mięsem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Borówka amerykańska | 200g |
5,59 zł
(6,99 zł) |
|
| Cebula | 200g |
0,47 zł
(1,89 zł) |
|
| Cynamon | 8g |
1,02 zł
(2,29 zł) |
|
| Czosnek | 20g |
0,88 zł
(2,19 zł) |
|
| Goździki | 4g |
0,52 zł
(1,29 zł) |
|
| Jabłko | 870g |
3,80 zł
(6,98 zł) |
|
| Jogurt naturalny 2% | 440g |
3,40 zł
(4,17 zł) |
|
| Kasza jaglana | 100g |
0,97 zł
(3,39 zł) |
|
| Mango | 500g |
9,40 zł
(15,98 zł) |
|
| Marchew | 90g |
0,27 zł
(2,29 zł) |
|
| Masło | 20g |
0,50 zł
(4,99 zł) |
|
| Masło orzechowe | 15g |
0,53 zł
(11,99 zł) |
|
| Mleko kokosowe (bez cukru) | 200ml |
3,60 zł
(8,99 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 200ml |
0,70 zł
(3,49 zł) |
|
| Nasiona chia | 6g |
0,17 zł
(6,99 zł) |
|
| Płatki jaglane | 40g |
0,56 zł
(2,79 zł) |
|
| Rodzynki | 14g |
0,31 zł
(4,49 zł) |
|
| Seler, korzeń | 300g |
1,15 zł
(2,69 zł) |
|
| Sól biała | 0g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Udko z kurczaka | 240g |
4,36 zł
(9,99 zł) |