1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól) i wymieszaj.
3. W innej misce wymieszaj masło orzechowe i miękkie masło wegańskie. Dodaj oba rodzaje cukru, mleko roślinne, ekstrakt wanilinowy i wymieszaj.
4. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.
5. Z 3 łyżeczek ciasta uformuj kulkę, połóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia, a następnie lekko spłaszcz. Używając widelca odciśnij na krzyż"zęby"-wzorek na ciastku (tak aby powstał znak #).
6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-18 min lub do czasu gdy zobaczysz że brzegi ciastka są lekko spieczone a spód będzie złocisty.
Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać ze skorupek. Jajka przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wyjąć do miseczki żółtka. Paprykę, ogórki, szynkę i szczypiorek drobno posiekać. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać posiekane składniki, majonez i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Nałożyć na każdą połówkę białka jajka porcję farszu. Całość udekorować szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Źródło: olalalchf.pl
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Aromat waniliowy | 5g |
![]() |
|
Awokado | 70g |
![]() |
|
Borówka amerykańska | 100g |
![]() |
|
Chleb żytni | 35g |
![]() |
|
Cukier trzcinowy nierafinowany | 200g |
![]() |
|
Filet z piersi kurczaka | 200g |
![]() |
|
Jaja kurze całe | 255g |
![]() |
|
Koper ogrodowy | 16g |
![]() |
|
Majonez lekki (light) | 50g |
![]() |
|
Mak niebieski | 10g |
![]() |
|
Masło klarowane | 100g |
![]() |
|
Masło orzechowe | 400g |
![]() |
|
Migdały | 10g |
![]() |
|
Mleko kokosowe (bez cukru) | 60ml |
![]() |
|
Mleko krowie 1,5% | 250ml |
![]() |
|
Mąka pszenna typ 500 | 185g |
![]() |
|
Ogórek kiszony | 100g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 10g |
![]() |
|
Oliwa z oliwek | 10g |
![]() |
|
Orzechy laskowe | 15g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 195g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 1g |
![]() |
|
Por | 200g |
![]() |
|
Proszek do pieczenia | 3g |
![]() |
|
Płatki jaglane | 60g |
![]() |
|
Rzodkiewka | 45g |
![]() |
|
Soda oczyszczona | 5g |
![]() |
|
Szczypiorek | 10g |
![]() |
|
Szpinak | 50g |
![]() |
|
Szynka wieprzowa, gotowana | 150g |
![]() |
|
Sól biała | 1g |
![]() |
|
Sól himalajska | 1g |
![]() |
|
Wiórki kokosowe | 6g |
![]() |
|
Śmietana 18% | 250g |
![]() |