Darmowa dieta 2800 kcal nr 65636



Śniadanie


Jabłuszka w cieście
806 kcal
Łączna waga porcji: 462g.

B: 22.6 g T: 11.75 g W: 157.7 g (BŁ: 9.68 g)

Wegetariańskie  

28   34

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Myjemy jabłka i obieramy ze skóry.

2. Kroimy w średniej wielkości plastry.

3. Przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej od ciasta na naleśniki dodając szczyptę cynamonu.

4. Smażymy wszystko na rozgrzanym oleju.

5. Odsączamy zbędny tłuszcz kładąc jabłka w cieście na ręcznikach papierowych i posypujemy mieszanką cukru pudru z cynamonem.

Przepis dodany przez użytkownika MyszkaKochaRahima


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Drugie śniadanie


Kasza jaglana z jabłkami i cynamonem
380 kcal
Łączna waga porcji: 421g.

B: 7.01 g T: 2.97 g W: 87.58 g (BŁ: 11.38 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

79   53

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem w 125g lekko posolonej wody, z dodatkiem rodzynek i obranych i pokrojonych jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon. Najlepiej smakuje na zimno.



Obiad


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podwieczorek


Makrela z warzywami
383 kcal
Łączna waga porcji: 318g.

B: 20.8 g T: 17.52 g W: 40 g (BŁ: 8.21 g)

Bez laktozy   Bez nabiału  

36   30

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Z makreli usuwamy ości i kroimy w kostkę. Warzywa kroimy i mieszamy z makrelą. Całość polewamy octem i oliwą, podajemy z chlebem.


Kolacja


Guacamole z pomidorami i chipsami z tortilli
476 kcal
Łączna waga porcji: 466g.

B: 10.28 g T: 35.11 g W: 35.85 g (BŁ: 11.26 g)

Wegetariańskie  

19   13

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Łyżką wyciągamy miąższ do miski. Pomidory nacinamy od spodniej strony na krzyż, wrzucamy do miski z wrzątkiem. Po chwili przekładamy do miski z zimną wodą. Ściągamy skórę. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne. Pomidory kroimy w drobną kostkę.Papryczkę chili drobno siekamy. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę.Awokado rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekane warzywa. Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną kolendrę. Całość dokładnie mieszamy. Tortillę kroimy w małe trójkąty. Układamy na blasze do pieczenia, posypujemy serem. Pieczemy w piekarniuku do zarumienienia.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2832 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 91.95 g
Tłuszcz: 87.14 g
Węglowodany: 452.14 g (w tym błonnik: 60.22 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Awokado 420g     13,06 zł (13,99 zł)
Cebula 60g     0,14 zł (1,89 zł)
Cebula czerwona 50g     0,23 zł (2,99 zł)
Chleb żytni 60g     0,57 zł (3,79 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Cynamon 14g     1,78 zł (2,29 zł)
Czosnek 5g     0,22 zł (2,19 zł)
Jabłko 660g     2,88 zł (3,49 zł)
Kasza jaglana 150g     1,45 zł (3,39 zł)
Kurkuma 1g     0,08 zł (1,69 zł)
Limonka 50g     0,78 zł (4,99 zł)
Makrela, wędzona 70g     1,68 zł (5,99 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Mleko krowie 3,2% 250g     0,72 zł (2,89 zł)
Mąka pszenna typ 500 350g     1,05 zł (2,99 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Ocet balsamiczny 3g     0,15 zł (12,49 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 5g     0,22 zł (10,99 zł)
Papryka chilli 20g 0,00 zł (0,00 zł)
Papryka czerwona 190g     3,48 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory 520g     2,77 zł (3,99 zł)
Rodzynki 7g     0,16 zł (4,49 zł)
Ser mozzarella 20g     0,51 zł (3,19 zł)
Sezam 20g     0,52 zł (7,79 zł)
Soda oczyszczona 4g     0,05 zł (1,29 zł)
Sok cytrynowy 1g     0,03 zł (5,29 zł)
Suszona kolendra 1g     0,09 zł (1,29 zł)
Szpinak 50g     1,00 zł (3,99 zł)
Sól biała 0.1g     0,00 zł (1,99 zł)
Tortilla pszenna pełnoziarnista 30g     1,12 zł (8,99 zł)



×