Darmowa dieta 2900 kcal nr 19863



Śniadanie


Kanapki z szynką z indyka, sałatą i pomidorami (wersja lżejsza)
669 kcal
Łączna waga porcji: 594g.

B: 30.57 g T: 13.02 g W: 119.01 g (BŁ: 21.12 g)



123   12

Składniki na liczbę porcji: 3

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 3

Przepis:

Kanapki smarujemy masłem. Nakładamy sałatę, szynkę i pomidory. Posypujemy pieprzem.


Drugie śniadanie


Owsianka z figami
506 kcal
Łączna waga porcji: 339g.

B: 19.39 g T: 21.15 g W: 62.57 g (BŁ: 6.77 g)

Wegetariańskie  

10   44

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Figi kroimy w drobną kostkę. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki.



Obiad


Naleśnik z dżemem (wersja lżejsza)
934 kcal
Łączna waga porcji: 336g.

B: 22.6 g T: 40.96 g W: 120.42 g (BŁ: 2.9 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

72   25

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełoż eniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Kolacja


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2896 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 103.82 g
Tłuszcz: 94.92 g
Węglowodany: 433.01 g (w tym błonnik: 50.48 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Cebula 60g     0,14 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 210g     1,99 zł (3,79 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Cukier 10g     0,03 zł (2,99 zł)
Czosnek 5g     0,22 zł (2,19 zł)
Dżem morelowy niskosłodzony 100g     1,53 zł (4,29 zł)
Figi suszone 14g     1,03 zł (10,99 zł)
Jaja kurze całe 100g     0,70 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 100g     0,97 zł (3,39 zł)
Kurkuma 1g     0,08 zł (1,69 zł)
Masło 9g     0,22 zł (4,99 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Mleko krowie 1,5% 250ml     0,87 zł (3,49 zł)
Mąka pszenna typ 500 96g     0,29 zł (2,99 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Olej rzepakowy 30g     0,21 zł (6,99 zł)
Orzechy włoskie 15g     1,72 zł (11,49 zł)
Papryka czerwona 120g     2,20 zł (10,99 zł)
Pestki dyni 10g     0,40 zł (3,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory 375g     2,00 zł (3,99 zł)
Płatki owsiane 50g     0,33 zł (3,29 zł)
Sałata 30g     1,07 zł (4,99 zł)
Sezam 20g     0,52 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 1g     0,03 zł (5,29 zł)
Szynka z indyka 90g     4,23 zł (7,99 zł)



×