Darmowa dieta 2900 kcal nr 92085



Śniadanie


Kanapki z pastą fasolową
563 kcal
Łączna waga porcji: 516g.

B: 20.74 g T: 13.83 g W: 100.78 g (BŁ: 22.41 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

43   45

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Miksujemy paprykę, fasolę, sok z cytryny i koperek. Powstałą pastą smarujemy pieczywo, a następnie nakładamy plasterki pomidora.


Drugie śniadanie


Sałatka z awokado, szpinakiem i pomarańczą (wersja bezglutenowa)
485 kcal
Łączna waga porcji: 430g.

B: 9.86 g T: 22.03 g W: 65.9 g (BŁ: 8 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

17   50

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kroimy składniki, polewamy oliwą, posypujemy ulubionymi przyprawami i mieszamy ze szpinakiem. Podajemy z krążkami ryżowymi.



Obiad


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podwieczorek


Jogurtowy przekładaniec z jabłkiem i brzoskwinią
399 kcal
Łączna waga porcji: 506g.

B: 12.62 g T: 6.24 g W: 78.55 g (BŁ: 9.55 g)

Wegetariańskie  

16   17

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Płatki owsiane i otrębami pszennymi i miodem. Masę dzielimy na 2 części, jedną z nich wkładamy łyżką do szklanki albo do przezroczystego naczynia. Następnie obieramy brzoskwinię, blendujemy i mieszamy z jogurtem. Taki powstały jogurt brzoskwiniowy również dzielimy na połowę i 1 część nakładamy na mieszankę owsianą. Średniej wielkości jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę. Połowę układamy na warstwę z jogurtu i powtarzamy czynności (płatki,jogurt,jabłko). Całość posypujemy cynamonem.


Kolacja


Kaszotto z kaszy bulgur z białą fasolką, papryką, cukinią i szpinakiem
628 kcal
Łączna waga porcji: 895g.

B: 28.35 g T: 18.67 g W: 96.74 g (BŁ: 19.09 g)

Wegetariańskie  

7   18

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Na głębokiej patelni (takiej z pokrywą) lub w szerokim garnku, na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i chwilę razem podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i mieszając co chwilę smażyć przez około 2 minuty. Wsypać suchą kaszę bulgur i podsmażać przez ok. 1 minutę mieszając. Dodać słodką paprykę w proszku, kurkumę oraz kumin. Wlać gorący bulion i zagotować, dodać fasolkę z puszki wraz z zalewą, pomidory z puszki, wymieszać i całość zagotować na dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, w międzyczasie po 10 minutach gotowania dodać cukinię pokrojoną w słupki lub kosteczkę, wymieszać, przykryć i dalej gotować przez ostatnie 5 minut. Dodać sos ostrygowy i ciągle mieszając zagotować. Następnie dodać szpinak, wymieszać i podgrzewać przez chwilę aż zwiędnie. Można podawać samodzielnie lub z poniższymi dodatkami.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2862 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 102.83 g
Tłuszcz: 80.56 g
Węglowodany: 472.98 g (w tym błonnik: 78.74 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Awokado 70g     2,18 zł (13,99 zł)
Brzoskwinia 80g     0,56 zł (3,49 zł)
Bulion warzywny 250g     27,30 zł (27,96 zł)
Cebula 160g     0,38 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 140g     1,33 zł (3,79 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Cukinia 150g     1,50 zł (8,49 zł)
Cynamon 1g     0,13 zł (2,29 zł)
Cytryna 40g     0,56 zł (13,99 zł)
Czerwona fasola (konserwowa) 120g     1,44 zł (4,79 zł)
Czosnek 15g     0,66 zł (2,19 zł)
Fasola biała konserwowa 420g     4,19 zł (7,98 zł)
Jabłko 200g     0,87 zł (3,49 zł)
Jogurt naturalny 2% 180g     1,39 zł (1,39 zł)
Kasza bulgur 100g 0,00 zł (0,00 zł)
Kasza jaglana 100g     0,97 zł (3,39 zł)
Koper ogrodowy 16g     1,91 zł (2,99 zł)
Krążki ryżowe 20g     0,49 zł (2,69 zł)
Kumin (kmin rzymski) 1g     0,09 zł (1,29 zł)
Kurkuma 2g     0,17 zł (1,69 zł)
Masło 20g     0,50 zł (4,99 zł)
Mielona papryka słodka 9g     0,58 zł (1,29 zł)
Miód pszczeli 20g     0,75 zł (14,99 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Ogórek 40g     0,27 zł (3,99 zł)
Oliwa z oliwek 30g     1,32 zł (10,99 zł)
Otręby pszenne 5g 0,00 zł (0,00 zł)
Papryka czerwona 430g     7,88 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomarańcze 200g     1,25 zł (7,49 zł)
Pomidory 240g     1,28 zł (3,99 zł)
Pomidory w puszce 420g     4,40 zł (8,38 zł)
Płatki owsiane 20g     0,13 zł (3,29 zł)
Sezam 20g     0,52 zł (7,79 zł)
Sok cytrynowy 1g     0,03 zł (5,29 zł)
Suszone pomidory 40g     1,00 zł (6,99 zł)
Szpinak 110g     2,19 zł (3,99 zł)



×