Darmowa dieta 2900 kcal nr 94067



Śniadanie


Jabłuszka w cieście
806 kcal
Łączna waga porcji: 462g.

B: 22.6 g T: 11.75 g W: 157.7 g (BŁ: 9.68 g)

Wegetariańskie  

27   34

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

1. Myjemy jabłka i obieramy ze skóry.

2. Kroimy w średniej wielkości plastry.

3. Przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej od ciasta na naleśniki dodając szczyptę cynamonu.

4. Smażymy wszystko na rozgrzanym oleju.

5. Odsączamy zbędny tłuszcz kładąc jabłka w cieście na ręcznikach papierowych i posypujemy mieszanką cukru pudru z cynamonem.

Przepis dodany przez użytkownika MyszkaKochaRahima


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Drugie śniadanie


Deser z awokado i banana
422 kcal
Łączna waga porcji: 255g.

B: 5.15 g T: 16.35 g W: 68.55 g (BŁ: 9.35 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

25   28

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Wydrążyć miąższ z awokado i przełożyć do miski. Obrać banana i pokroić w plasterki. Dodać daktyle i kakao. Wszystkie składniki zblendować na papkę. Przepis przesłany przez: pogromcafasoli


Obiad


Gulasz warzywny z ciecierzycą i sezamem
787 kcal
Łączna waga porcji: 501g.

B: 31.26 g T: 19.79 g W: 131.01 g (BŁ: 19.69 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

33   55

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wstawić wodę na kaszę. Gotować od momentu wrzenia ok. 12 -15 min.
  2. Suche nasiona ciecierzycy zalać w garnku 2 szklankami wrzątku i odstawić na 3 –4 h. Po tym czasie zalać świeżą wodą i gotować przez ok. 30 min. do momentu, aż nasiona będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). W przypadku zastosowania nasion ciecierzycy konserwowej, opłukać nasiona na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki wydrążyć pestki, z pomidora usunąć szypułkę, zaś cebulę i czosnek obrać. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Warzywa poddusić w garnuszku razem z przyprawami oraz 3 –4 łyżkami wody. Gotować pod przykryciem ok. 10 min. Dodać sok z cytryny oraz ugotowaną ciecierzycę. Całość wymieszać i dusić przez 5 –7 min.
  5. Gulasz podawać posypany sezamem / polany pastą sezamową, z natką pietruszki i ugotowaną kaszą.


Podwieczorek


Makaron z fasolką i pomidorami
370 kcal
Łączna waga porcji: 338g.

B: 11.63 g T: 16.15 g W: 48.68 g (BŁ: 7.79 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

45   17

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Fasolkę gotujemy na parze ok. 10 minut.
  2. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, al dente.
  3. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w drobną kostkę.
  4. Wsypujemy całość do jednego garnka, dodajemy oliwę, bazylię, sól i pieprz, a następnie mieszamy.

 


Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Frittata ze szpinakiem i kaszą jaglaną
554 kcal
Łączna waga porcji: 480g.

B: 30.54 g T: 27.74 g W: 48.89 g (BŁ: 5.09 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

19   31

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną. Następnie gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1:2,5 (kasza : woda) przez około 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szpinak i odrobinę startego czosnku, smażymy ok. 2 - 3 minuty. Dodajemy ugotowaną kaszę, mleko, jajka, posiekaną cebulę i suszone pomidory oraz przyprawy (np. kurkuma, sól, pieprz). Pod koniec dodajemy przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Smażymy z dwóch stron na patelni na średnim ogniu.



Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2939 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wegetariańskie  

Wartości odżywcze:


Białko: 101.18 g
Tłuszcz: 91.78 g
Węglowodany: 454.83 g (w tym błonnik: 51.6 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Awokado 100g     3,11 zł (13,99 zł)
Banan 100g     0,50 zł (4,99 zł)
Bazylia świeża 6g     0,48 zł (7,99 zł)
Cebula 90g     0,21 zł (1,89 zł)
Ciecierzyca (cieciorka) 60g     1,08 zł (6,29 zł)
Cynamon 10g     1,27 zł (2,29 zł)
Czosnek 5g     0,22 zł (2,19 zł)
Daktyle suszone 50g     1,60 zł (3,19 zł)
Fasola szparagowa 200g     2,44 zł (5,49 zł)
Jabłko 300g     1,31 zł (3,49 zł)
Jaja kurze całe 160g     1,12 zł (6,99 zł)
Kakao w proszku 5g     0,23 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 140g     1,36 zł (3,39 zł)
Kurkuma 1g     0,08 zł (1,69 zł)
Makaron penne (pełnoziarnisty) 100g     1,12 zł (4,49 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Mleko krowie 1,5% 20ml     0,07 zł (3,49 zł)
Mleko krowie 3,2% 250g     0,72 zł (2,89 zł)
Mąka pszenna typ 500 350g     1,05 zł (2,99 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Olej rzepakowy 20g     0,14 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 30g     1,32 zł (10,99 zł)
Papryka czerwona 120g     2,20 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory 460g     2,45 zł (3,99 zł)
Pomidory koktajlowe 100g     1,40 zł (3,49 zł)
Sezam 20g     0,52 zł (7,79 zł)
Soda oczyszczona 4g     0,05 zł (1,29 zł)
Sok cytrynowy 1g     0,03 zł (5,29 zł)
Suszone pomidory 20g     0,50 zł (6,99 zł)
Szpinak 100g     2,00 zł (3,99 zł)



×