Darmowa dieta 2900 kcal nr 949



Śniadanie


Jaglanka z jabłkiem i masłem orzechowym (wersja lżejsza, bez laktozy)
650 kcal
Łączna waga porcji: 760g.

B: 12.6 g T: 18.6 g W: 114.1 g (BŁ: 8.56 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

28   47

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Całość wsypujemy do miski, zalewamy jogurtem i posypujemy cynamonem.


Drugie śniadanie


Sałatka z kalafiora z gruszkami
414 kcal
Łączna waga porcji: 750g.

B: 15.22 g T: 13.98 g W: 64.22 g (BŁ: 12.62 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

15   54

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie aż zmiękną (ale uważamy, żeby się nie rozgotowały). Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z kalafiorem. Następnie dodajemy jogurt, sok pomarańczowy i oliwę, całość mieszamy. Na talerzu układamy liście sałaty, posypujemy rzeżuchą i nakładamy gotową sałatkę.


Obiad


Ryż z pieczarkami i koperkiem (wersja lżejsza)
594 kcal
Łączna waga porcji: 830g.

B: 15.56 g T: 27.02 g W: 79.42 g (BŁ: 13.96 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

40   18

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

1) Ugotuj ryż w 1 szklance lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.

2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.

3) Posiekaj koperek.

4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.

5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.

6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.



Podwieczorek


Makaron z pesto
708 kcal
Łączna waga porcji: 400g.

B: 25.3 g T: 22.98 g W: 106.18 g (BŁ: 11.08 g)

Wegetariańskie  

74   19

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Pomidory kroimy na pół, makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, całość mieszamy.


Kolacja


Dorsz gotowany na parze z brokułem
521 kcal
Łączna waga porcji: 530g.

B: 36.54 g T: 9.93 g W: 77.68 g (BŁ: 11.65 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

26   33

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Dorsza solimy i okładamy plastrami pokrojonej cytryny. Brokuła solimy i gotujemy na parze razem z dorszem przez ok. 20 - 25 minut. Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Gotujemy w posolonej wodzie w proporcjach 1:2,5 (kasza:woda) przez ok. 15 minut. Podajemy na talerzu, posypane sezamem. Brokuła polewamy oliwą z oliwek.


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 2887 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 105.22 g
Tłuszcz: 92.51 g
Węglowodany: 441.6 g (w tym błonnik: 57.87 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Brokuły 300g     4,49 zł (7,49 zł)
Cytryna 40g     0,56 zł (13,99 zł)
Dorsz, świeży, filety bez skóry 100g     7,66 zł (22,99 zł)
Gruszka 250g     1,75 zł (6,99 zł)
Jabłko 200g     0,87 zł (3,49 zł)
Jogurt naturalny 2% 140g     1,08 zł (1,39 zł)
Kalafior 300g     5,00 zł (9,99 zł)
Kasza jaglana 80g     0,77 zł (3,39 zł)
Koper ogrodowy 70g     8,37 zł (8,97 zł)
Makaron pełnoziarnisty 140g     1,68 zł (5,99 zł)
Masło orzechowe 20g     0,71 zł (11,99 zł)
Mleko ryżowe 480ml     4,56 zł (9,49 zł)
Nasiona słonecznika (łuskane) 10g     0,25 zł (2,49 zł)
Olej rzepakowy 10g     0,07 zł (6,99 zł)
Olej słonecznikowy 10g     0,09 zł (8,99 zł)
Oliwa z oliwek 10g     0,44 zł (10,99 zł)
Pesto z bazylią 60g     6,66 zł (9,99 zł)
Pieczarka świeża 160g     1,60 zł (4,99 zł)
Pomidory koktajlowe 200g     2,79 zł (3,49 zł)
Płatki jaglane 60g     0,84 zł (2,79 zł)
Ryż brązowy 90g     0,67 zł (2,99 zł)
Rzeżucha 10g 0,00 zł (0,00 zł)
Sezam 10g     0,26 zł (7,79 zł)
Sok pomarańczowy 40g     0,20 zł (4,99 zł)
Woda 480ml 0,00 zł (0,00 zł)



×