Chleb smarujemy masłem, dodajemy kolejno sałatę, szynkę i pokrojonego ogórka
Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i wycisnąć a następnie całość zeszklić na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub zblendować niezbyt drobno. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne a następnie obrać ze skórki ostrym nożykiem. Można też upiec ją w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 100°C a następnie lekko przestudzić i zdjąć pomarszczoną skórkę. Obraną paprykę zblendować ewentualnie dodając marchewkę, ale niezbyt drobno by nie powstała pasta. Warzywa dodać do cebuli i czosnku, dołożyć ziele angielskie i liście laurowe i dusić przez ok 10 minut na małym ogniu by papryka puściła sok. Można dodać część przecieru pomidorowego jeśli jest zbyt suche. Ryż konjac wsypać na sitko, przepłukać gorącą wodą i odsączyć. Makrelę obrać ze skóry, oczyścić dokładnie z ości i rozdrobnić widelcem. Rybę jeśli była mrożona rozmrozić następnie pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Następnie zdjąć ją z patelni i rozdrobnić w misce widelcem. Gotowe ryby oraz odsączony ryż dołączyć do warzyw. Dodać przecier pomidorowy oraz sos sojowy (można pominąć) i przyprawy. Całość dusić przez 10-15 minut cały czas mieszając aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Na koniec doprawić ewentualnie do smaku.
Źródło: olalalchf.pl
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, razem z imbirem i czosnkiem. Dodajemy różyczki kalafiora, ryż, kurkumę, cynamon, odrobinę chilli i kolendrę. W międzyczasie gotujemy bulion. Następnie dodajemy soczewicę oraz rodzynki, doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy wrzący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Podajemy posypane szczypiorkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Amarantus ekspandowany | 6g |
![]() |
|
Ananas | 120g |
![]() |
|
Banan | 120g |
![]() |
|
Bulion warzywny | 250g |
![]() |
|
Cebula | 360g |
![]() |
|
Chleb żytni | 210g |
![]() |
|
Ciecierzyca (cieciorka) | 60g |
![]() |
|
Czosnek | 25g |
![]() |
|
Dorsz, świeży, filety bez skóry | 250g |
![]() |
|
Imbir (proszek) | 5g |
![]() |
|
Kalafior | 440g |
![]() |
|
Kasza jaglana | 100g |
![]() |
|
Kurkuma | 3g |
![]() |
|
Liść laurowy | 1g |
![]() |
|
Makrela, wędzona | 250g |
![]() |
|
Marchew | 100g |
![]() |
|
Masło | 20g |
![]() |
|
Masło klarowane | 100g |
![]() |
|
Mielona papryka chilli | 2g |
![]() |
|
Mielona papryka słodka | 2g |
![]() |
|
Mleko ryżowe | 250ml |
![]() |
|
Nasiona chia | 5g |
![]() |
|
Natka pietruszki | 12g |
![]() |
|
Ogórek | 180g |
![]() |
|
Olej rzepakowy | 20g |
![]() |
|
Papryka czerwona | 370g |
![]() |
|
Passata pomidorowa | 250g |
![]() |
|
Pieprz czarny | 3g |
![]() |
|
Pomidory | 120g |
![]() |
|
Płatki jaglane | 60g |
![]() |
|
Rodzynki | 37g |
![]() |
|
Ryż brązowy | 90g |
![]() |
|
Ryż konjac | 300g |
![]() |
|
Sezam | 20g |
![]() |
|
Soczewica czerwona, nasiona suche | 50g |
![]() |
|
Sok cytrynowy | 1g |
![]() |
|
Sos sojowy jasny | 30g |
![]() |
|
Suszona kolendra | 2g |
![]() |
|
Szczypiorek | 30g |
![]() |
|
Szynka z indyka | 90g |
![]() |
|
Sól biała | 2g |
![]() |
|
Ziele angielskie | 1g |
![]() |