Darmowa dieta 3200 kcal nr 99569



Śniadanie


Naleśnik z dżemem (wersja bezglutenowa)
690 kcal
Łączna waga porcji: 352g.

B: 11.69 g T: 26.25 g W: 102.14 g (BŁ: 0.7 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

49   44

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Drugie śniadanie


Twarożek z rzodkiewką
410 kcal
Łączna waga porcji: 450g.

B: 52.5 g T: 14 g W: 20.28 g (BŁ: 2.71 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

58   3

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Rozgniatamy widelcem twaróg. Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Kroimy rzodkiewki w małą kostkę i siekamy koperek. Dodajemy do twarożku. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Przepis podesłał: pogromcafasoli


Obiad


Naleśnik z dżemem (wersja lżejsza)
934 kcal
Łączna waga porcji: 336g.

B: 22.6 g T: 40.96 g W: 120.42 g (BŁ: 2.9 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

72   25

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełoż eniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Podwieczorek


Schab z ryżem po meksykańsku
526 kcal
Łączna waga porcji: 416g.

B: 29.46 g T: 10.65 g W: 84.57 g (BŁ: 12.83 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

48   12

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Schab kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na parze ok. 25 minut.
  2. Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
  3. Na kilka minut przed końcem gotowania schabu i ryżu, na dużej patelni lub w głębokim garnku z powłoką teflonową podsmażamy na oleju cebulę, a następnie dodajemy fasolę i kukurydzę.
  4. Gdy ryż i schab będą gotowe, dodajemy je do pozostałych składników i polewamy pomidorami, a następnie dodajemy pieprz i sól do smaku.
  5. Mieszamy, przykrywamy i trzymamy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Kolacja


Pizza bezglutenowa z szynką
605 kcal
Łączna waga porcji: 617g.

B: 28.98 g T: 24.37 g W: 72.61 g (BŁ: 9.97 g)

Bezglutenowe  

22   26

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (uwaga: woda powinna być ciepła, ale nie gorąca, aby nie zabić drożdży). Dodaj cukier i wymieszaj.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z ciecierzycy, mąkę gryczaną, sól i 1,5 łyżki oleju.
  3. Do naczynia z mąką dodaj rozpuszczone drożdże. Wymieszaj.
  4. Okrągłą blachę wysmaruj olejem rzepakowym (0,5 łyżki). Średnica blachy: około 27 cm. Następnie posyp natłuszczoną blachę mąką gryczaną.
  5. Wyłóż ciasto na blachę. Przykryj blachę bawełnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 15 minut, aby ciasto wyrosło.
  6. W międzyczasie umyj cebulę, obierz z wierzchniej warstwy i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 0,5 łyżki oleju rzepakowego. Podsmaż cebulę. Dodaj pomidory z puszki. Podgrzewaj sos na średnim ogniu przez około 5-10 minut (aż zgęstnieje), mieszając od czasu do czasu. Przypraw sos wedle uznania solą, pieprzem i oregano.
  7. Umyj czerwoną paprykę i pokrój ją w drobną kostkę.
  8. Zielone oliwki odsącz z zalewy i pokrój w plasterki.
  9. Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza. Wstaw do piekarnika blachę ze spodem do pizzy i piecz przez 10 minut.
  10. Po 10 minutach pieczenia ostrożnie wyjmij w pieca gorącą blachę z ciastem. Na spodzie pizzy rozprowadź sos pomidorowy. Ułóż szynkę, kostki papryki, plasterki oliwek, posyp startym serem żółtym i oregano. Pizzę wstaw ponownie do piekarnika i piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  11. Wyjmij pizzę z pieca. Pokrój pizzę i wyłóż na talerz.

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3165 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Wartości odżywcze:


Białko: 145.23 g
Tłuszcz: 116.23 g
Węglowodany: 400.02 g (w tym błonnik: 29.11 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Cebula 270g     0,64 zł (1,89 zł)
Cukier 25g     0,07 zł (2,99 zł)
Czerwona fasola (konserwowa) 240g     2,87 zł (4,79 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 25g     0,37 zł (1,49 zł)
Dżem morelowy niskosłodzony 200g     3,06 zł (4,29 zł)
Jaja kurze całe 150g     1,05 zł (6,99 zł)
Jogurt naturalny 2% 100g     0,77 zł (1,39 zł)
Koper ogrodowy 25g     2,99 zł (2,99 zł)
Kukurydza konserwowa 220g     1,81 zł (2,79 zł)
Mąka gryczana 85g 0,00 zł (0,00 zł)
Mąka kukurydziana 72g     0,26 zł (3,59 zł)
Mąka pszenna typ 500 96g     0,29 zł (2,99 zł)
Mąka z ciecierzycy (cieciorki) 85g     1,70 zł (7,99 zł)
Olej rzepakowy 75g     0,52 zł (6,99 zł)
Oliwki zielone marynowane, konserwowe 38g     0,66 zł (3,49 zł)
Oregano (suszone) 0.25g     0,04 zł (1,69 zł)
Papryka czerwona 230g     4,21 zł (10,99 zł)
Pieprz czarny 1.25g     0,11 zł (1,79 zł)
Pomidory w puszce 800g     8,38 zł (8,38 zł)
Ryż brązowy 300g     2,24 zł (2,99 zł)
Rzodkiewka 75g     1,56 zł (2,49 zł)
Schab bez kości 300g     5,52 zł (11,59 zł)
Ser twarogowy półtłusty 250g     3,99 zł (3,99 zł)
Ser żółty królewski light 40g     1,36 zł (4,59 zł)
Szynka z indyka 50g     2,35 zł (7,99 zł)
Sól biała 1g     0,01 zł (1,99 zł)
Sól himalajska 5g     0,05 zł (3,49 zł)
Woda 275ml 0,00 zł (0,00 zł)



×