W przepisie użyte są mąki bezglutenowe. Można je zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą.
1. Wszystkie składniki dodaj do blendera/robota kuchennego. Zmiksuj wszystko pulsacyjnie, a następnie na wysokich obrotach aż składniki się połączą w klejącą masę.
2. Z masy weź ok. 1-2 łyżki i uformuj z nich kulki. Jeżeli masa jest zbyt wodnista lub nie formuje się dobrze, dodaj więcej wiórek kokosowych.
3. Kulki układaj na blaszce, a następnie pozostaw na 30 min do lodówki aby stwardniały.
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Banan | 60g |
0,30 zł
(4,99 zł) |
|
| Bazylia (suszona) | 8g |
1,83 zł
(2,29 zł) |
|
| Brokuły | 250g |
3,75 zł
(7,49 zł) |
|
| Cebula | 100g |
0,24 zł
(1,89 zł) |
|
| Cukier trzcinowy nierafinowany | 3g |
0,03 zł
(5,49 zł) |
|
| Cytryna | 10g |
0,14 zł
(13,99 zł) |
|
| Filet z piersi kurczaka | 150g |
2,61 zł
(8,69 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 56g |
0,39 zł
(6,99 zł) |
|
| Kasza jaglana | 75g |
0,73 zł
(3,39 zł) |
|
| Ksylitol | 28g |
1,45 zł
(12,99 zł) |
|
| Makaron kukurydziany | 100g |
0,92 zł
(4,59 zł) |
|
| Miód pszczeli | 67g |
2,51 zł
(14,99 zł) |
|
| Mleko krowie 1,5% | 50ml |
0,17 zł
(3,49 zł) |
|
| Mleko ryżowe | 300ml |
2,85 zł
(9,49 zł) |
|
| Mąka jaglana | 120g |
1,44 zł
(11,99 zł) |
|
| Mąka ryżowa | 30g |
0,21 zł
(6,99 zł) |
|
| Mąka z ciecierzycy (cieciorki) | 30g |
0,60 zł
(7,99 zł) |
|
| Nasiona chia | 10g |
0,28 zł
(6,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 60g |
0,42 zł
(6,99 zł) |
|
| Porzeczki czarne | 220g |
2,93 zł
(5,99 zł) |
|
| Rodzynki | 30g |
0,67 zł
(4,49 zł) |
|
| Ser twarogowy chudy | 100g |
1,33 zł
(1,99 zł) |
|
| Sok cytrynowy | 10g |
0,26 zł
(5,29 zł) |
|
| Wiórki kokosowe | 200g |
3,99 zł
(3,99 zł) |
|
| Woda | 100ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Woda z kokosa | 30g |
0,59 zł
(6,49 zł) |