Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól) i wymieszaj.
3. W innej misce wymieszaj masło orzechowe i miękkie masło wegańskie. Dodaj oba rodzaje cukru, mleko roślinne, ekstrakt wanilinowy i wymieszaj.
4. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.
5. Z 3 łyżeczek ciasta uformuj kulkę, połóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia, a następnie lekko spłaszcz. Używając widelca odciśnij na krzyż"zęby"-wzorek na ciastku (tak aby powstał znak #).
6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-18 min lub do czasu gdy zobaczysz że brzegi ciastka są lekko spieczone a spód będzie złocisty.
Do miski dodać oliwę, ocet oraz płatki chilli. Następnie włożyć piersi z kurczaka i wetrzeć marynatę. Smażyć na średnim ogniu. Postawić wodę w dużym garnku, przygotować warzywa i ugotować w wodzie przez około 3 minuty. wyciągnij warzywa, odmierz około 1/2 szklanki wody z garnka do blendera, dodaj miętę, ocet (2 łyżki), oliwę i sól morską, zmiksuj na jednolitą masę.
1. Pokrój warzywa na małą kostkę.
2. Podgrzej oliwę na dużej patelni na średnim płomieniu. Dodaj czosnek i jalapeno, podsmażaj przez 1 min.
3. Zmieszaj quinoa'e, rosół warzywny, fasolę, pomidory, kukurydzę, proszek chilli i kumin - dopraw solą i pieprzem do smaku. Zagotuj, zakryj patelnię pokrywką, zmniejsz płomień i gotuj aż quinoa będzie gotowa - ok. 20 min. Dodaj awokado, sok z limonki i kolendrę. Gotowe :)
| Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
|---|---|---|---|
| Aromat waniliowy | 5g |
0,80 zł
(1,59 zł) |
|
| Awokado | 140g |
4,35 zł
(13,99 zł) |
|
| Bulion warzywny | 200g |
21,84 zł
(27,96 zł) |
|
| Bób | 50g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
| Chleb żytni | 35g |
0,33 zł
(3,79 zł) |
|
| Cukier | 10g |
0,03 zł
(2,99 zł) |
|
| Cukier trzcinowy nierafinowany | 200g |
2,20 zł
(5,49 zł) |
|
| Cytryna | 18g |
0,25 zł
(13,99 zł) |
|
| Czerwona fasola (konserwowa) | 170g |
2,04 zł
(4,79 zł) |
|
| Czosnek | 10g |
0,44 zł
(2,19 zł) |
|
| Dżem morelowy niskosłodzony | 100g |
1,53 zł
(4,29 zł) |
|
| Filet z piersi kurczaka | 320g |
5,56 zł
(8,69 zł) |
|
| Groszek zielony | 50g |
0,78 zł
(6,99 zł) |
|
| Jaja kurze całe | 50g |
0,35 zł
(6,99 zł) |
|
| Kukurydza konserwowa | 170g |
1,40 zł
(2,79 zł) |
|
| Kumin (kmin rzymski) | 3g |
0,26 zł
(1,29 zł) |
|
| Limonka | 100g |
1,56 zł
(4,99 zł) |
|
| Masło klarowane | 100g |
4,30 zł
(21,49 zł) |
|
| Masło orzechowe | 400g |
14,11 zł
(23,98 zł) |
|
| Mielona papryka chilli | 5g |
0,46 zł
(2,29 zł) |
|
| Mięta suszona | 30g |
7,30 zł
(8,76 zł) |
|
| Mleko kokosowe (bez cukru) | 60ml |
1,08 zł
(8,99 zł) |
|
| Mąka kukurydziana | 72g |
0,26 zł
(3,59 zł) |
|
| Mąka pszenna typ 500 | 185g |
0,55 zł
(2,99 zł) |
|
| Ocet winny | 10g |
0,32 zł
(7,99 zł) |
|
| Olej rzepakowy | 20g |
0,14 zł
(6,99 zł) |
|
| Oliwa z oliwek | 45g |
1,98 zł
(10,99 zł) |
|
| Papryka jalapeno | 30g |
2,00 zł
(19,99 zł) |
|
| Pomidory koktajlowe | 150g |
2,09 zł
(3,49 zł) |
|
| Pomidory w puszce | 170g |
1,78 zł
(4,19 zł) |
|
| Proszek do pieczenia | 3g |
0,08 zł
(0,75 zł) |
|
| Quinoa (komosa ryżowa) | 200g |
6,39 zł
(7,99 zł) |
|
| Rukola | 100g |
5,99 zł
(5,99 zł) |
|
| Ryż brązowy | 100g |
0,75 zł
(2,99 zł) |
|
| Ser typu "Feta" | 10g |
0,16 zł
(4,29 zł) |
|
| Soda oczyszczona | 5g |
0,06 zł
(1,29 zł) |
|
| Suszona kolendra | 1g |
0,09 zł
(1,29 zł) |
|
| Szparagi | 150g |
3,60 zł
(11,99 zł) |
|
| Sól himalajska | 1g |
0,01 zł
(3,49 zł) |
|
| Woda | 100ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |