Darmowa dieta 3400 kcal nr 30810



Śniadanie


Naleśnik z dżemem (wersja lżejsza, bezglutenowa)
932 kcal
Łączna waga porcji: 336g.

B: 19.62 g T: 41.52 g W: 120.14 g (BŁ: 0.7 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

51   32

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Składniki miksujemy z dodatkiem odrobiny wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na wylanie zawartości na patelnię) i smażymy całość na średnim ogniu na oleju. W efekcie otrzymujemy jeden gruby naleśnik. Po przełożeniu na talerz smarujemy dżemem niskosłodzonym - proponujemy morelowy, ale świetnie sprawdzi się każdy niskosłodzony dżem.



Drugie śniadanie


Frittata ze szpinakiem i kaszą jaglaną
554 kcal
Łączna waga porcji: 480g.

B: 30.54 g T: 27.74 g W: 48.89 g (BŁ: 5.09 g)

Bezglutenowe   Wegetariańskie  

19   31

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, następnie wrzątkiem i znów zimną. Następnie gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1:2,5 (kasza : woda) przez około 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szpinak i odrobinę startego czosnku, smażymy ok. 2 - 3 minuty. Dodajemy ugotowaną kaszę, mleko, jajka, posiekaną cebulę i suszone pomidory oraz przyprawy (np. kurkuma, sól, pieprz). Pod koniec dodajemy przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Smażymy z dwóch stron na patelni na średnim ogniu.



Obiad


Makaron ze szpinakiem i łososiem
1110 kcal
Łączna waga porcji: 570g.

B: 50.88 g T: 33.78 g W: 153.34 g (BŁ: 4.7 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

50   22

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Łososia, szpinak i pokrojone w paski suszone pomidory smażymy na oleju. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Całość mieszamy i podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.


Kolacja


Jaglanka z burakiem, dynia, jarmuzem i granatem
832 kcal
Łączna waga porcji: 546g.

B: 24.76 g T: 11.63 g W: 165.06 g (BŁ: 15.37 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

5   58

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Upieczonego buraka w 195 stopniach (czas pieczenia ok.45min) pokroj w kawalki wielkosci ok.1cm. Dynie obierz z skorki, pokroj w kostke i wymieszaj w miseczce z oliwa i utartym imbirem, wyloz blaszke do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 min w 180. Jarmuz porwij na drobne listki, oddzielajac stardniale lodygi. Umyj na sitku i po chwili przeloz do miseczki. Wymieszaj dokladnie dlonmi z utartym czosnkiem, oliwa, sokiem z cytryny i dopraw sola. Pozostaw na kilka minut. Ugotowana kasze jaglana serwuj z dynia, burakiem i jarmuzem, dodajac pestki moreli oraz owoc granatu.



Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3428 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Bezglutenowe  

Wartości odżywcze:


Białko: 125.8 g
Tłuszcz: 114.67 g
Węglowodany: 487.43 g (w tym błonnik: 25.86 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Burak 105g     0,21 zł (1,99 zł)
Cebula 30g     0,07 zł (1,89 zł)
Cukier 10g     0,03 zł (2,99 zł)
Czosnek 3g     0,13 zł (2,19 zł)
Dynia 210g     1,68 zł (11,99 zł)
Dżem morelowy niskosłodzony 100g     1,53 zł (4,29 zł)
Filet z łososia 160g     15,74 zł (24,59 zł)
Granat 30g     0,82 zł (5,99 zł)
Imbir (proszek) 5g     0,63 zł (1,89 zł)
Jaja kurze całe 260g     1,82 zł (6,99 zł)
Kasza jaglana 220g     2,13 zł (3,39 zł)
Koper ogrodowy 3g     0,36 zł (2,99 zł)
Makaron ryżowy 160g     6,23 zł (7,79 zł)
Mleko krowie 1,5% 20ml     0,07 zł (3,49 zł)
Mąka kukurydziana 96g     0,34 zł (3,59 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Olej rzepakowy 50g     0,35 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 5g     0,22 zł (10,99 zł)
Pomidory koktajlowe 100g     1,40 zł (3,49 zł)
Suszone pomidory 48g     1,20 zł (6,99 zł)
Szpinak 300g     5,99 zł (7,98 zł)
Sól himalajska 5g     0,05 zł (3,49 zł)



×