Darmowa dieta 3500 kcal nr 46707



Śniadanie


Kanapki z humusem i rzodkiewką
824 kcal
Łączna waga porcji: 540g.

B: 23.32 g T: 18.48 g W: 158.04 g (BŁ: 31.58 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Wegetariańskie   Wegańskie  

40   29

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Chleb smarujemy humusem. Rzodkiewki kroimy w plastry i kładziemy na kanapki.


Drugie śniadanie


Proste bułeczki z pieczarkami
589 kcal
Łączna waga porcji: 380g.

B: 18.32 g T: 22.36 g W: 81.99 g (BŁ: 5.81 g)

Bez laktozy   Wegetariańskie  

28   38

Składniki na liczbę porcji: 4

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

  1. Jeśli używacie suszonych drożdży, wystarczy wymieszać dokładnie składniki i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, jeśli jednak używacie drożdży świeżych, trzeba najpierw przygotować zaczyn: do miski z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, posypujemy trzema łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce na około 15 min, aż drożdże się spienią. W międzyczasie przesiewamy 3,5 szkl. mąki do miski, dodajemy sól, mieszamy, dodajemy gotowy zaczyn drożdżowy, 1 jajko, mieszamy i na końcu dodajemy olej. Zagniatamy ciasto, a gdy składniki się połączą przekładamy na lekko podsypaną mąką tortownicę i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto formujemy w kulę, smarujemy lekko oliwą, przekładamy do czystej miski i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
  2. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz pieczarkowy: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, nie ma znaczenia jak, następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, podsmażamy chwilę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy aż stracą objętość
  3. Podsmażone pieczarki odcedzamy na sitku i studzimy
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze przez 1-2 minuty, po czym dzielimy na 16 części (ja podzieliłam na 12 i buły wyszły mi dość duże, myślę więc, że 16 bułek będzie akurat), każdą część spłaszczamy, kładziemy na dłoń, na środek nakładamy dość dużą łyżkę farszu i zaklejamy, formujemy w kulkę i układamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Bułeczki układamy łączeniami do dołu, w około centymetrowych odstępach od siebie (bułki jeszcze urosną w piekarniku) – z tej ilości ciasta wyszły mi 2 okrągłe blaszki
  6. Ułożone bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami
  7. Pieczemy ok. 15-20 min (w zależności od piekarnika) w temp. 200ºC, wyjmujemy kiedy będą ładnie zarumienione

Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 4. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Obiad


Makaron ze szpinakiem i łososiem
1110 kcal
Łączna waga porcji: 570g.

B: 50.88 g T: 33.78 g W: 153.34 g (BŁ: 4.7 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe  

50   22

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 2

Przepis:

Łososia, szpinak i pokrojone w paski suszone pomidory smażymy na oleju. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Całość mieszamy i podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.


Podwieczorek


Placki kukurydziane (bezglutenowe)
445 kcal
Łączna waga porcji: 340g.

B: 17.93 g T: 11 g W: 72.61 g (BŁ: 7.83 g)

Bez laktozy   Bezglutenowe   Wegetariańskie  

28   48

Składniki na liczbę porcji: 1

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Kukurydzę (odcedzoną), jajko i mleko doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia) i miksujemy. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju.



Kolacja


Wegańskie spaghetti w sosie pomidorowym - jednogarnkowe
542 kcal
Łączna waga porcji: 732g.

B: 25.25 g T: 12.55 g W: 72 g (BŁ: 19.76 g)

Bez laktozy   Bez nabiału   Bezglutenowe   Wegetariańskie   Wegańskie  

17   18

Składniki na liczbę porcji: 2

Liczba porcji do zjedzenia tego dnia: 1

Przepis:

Dodaj wszystkie składniki do rondelka. Przykryj rondelek pokrywką. Gotuj na średniej mocy przez 12-15 minut, mieszaj od czasu do czasu. Gdy makaron jest al dente, podawaj posypane nasionami/serem/ świeżą bazylią.
Uwaga! Liczba porcji powstałych z przepisu: 2. Pozostałe porcje możesz użyć w kolejnych dniach, dzięki czemu nie musisz gotować codziennie :).


Podsumowanie


Łącznie kalorii: 3510 kcal

Skąd się biorą te kalorie?

Bez laktozy  

Wartości odżywcze:


Białko: 135.7 g
Tłuszcz: 98.17 g
Węglowodany: 537.98 g (w tym błonnik: 69.68 g)

Lista zakupów


Produkt Ilość Przybliżona cena składnika potrawy
(Przybliżona cena paczki składnika do kupienia)
Mam już ten produkt
Białe wino 250g 0,00 zł (0,00 zł)
Bulion warzywny 250g     27,30 zł (27,96 zł)
Cebula 350g     0,83 zł (1,89 zł)
Chleb żytni 280g     2,65 zł (3,79 zł)
Cukier 5g     0,01 zł (2,99 zł)
Czosnek 10g     0,44 zł (2,19 zł)
Drożdże (piekarskie świeże) 20g     0,30 zł (1,49 zł)
Filet z łososia 160g     15,74 zł (24,59 zł)
Hummus z chilli 60g     2,24 zł (2,99 zł)
Jaja kurze całe 200g     1,40 zł (6,99 zł)
Kapary 10g 0,00 zł (0,00 zł)
Koncentrat pomidorowy 30% 30g     0,56 zł (1,49 zł)
Kukurydza konserwowa 200g     1,64 zł (2,79 zł)
Makaron ryżowy 160g     6,23 zł (7,79 zł)
Makaron z ciecierzycy 200g 0,00 zł (0,00 zł)
Mielona papryka słodka 1g     0,06 zł (1,29 zł)
Mleko ryżowe 30ml     0,28 zł (9,49 zł)
Mąka kukurydziana 30g     0,11 zł (3,59 zł)
Mąka pszenna typ 500 400g     1,20 zł (2,99 zł)
Natka pietruszki 12g     1,05 zł (2,19 zł)
Olej rzepakowy 80g     0,56 zł (6,99 zł)
Oliwa z oliwek 10g     0,44 zł (10,99 zł)
Pieczarka świeża 500g     4,99 zł (4,99 zł)
Pieprz czarny 1g     0,09 zł (1,79 zł)
Pomidory koktajlowe 500g     6,98 zł (6,98 zł)
Rzodkiewka 200g     4,15 zł (4,98 zł)
Suszone pomidory 28g     0,70 zł (6,99 zł)
Szpinak 200g     3,99 zł (3,99 zł)
Sól biała 6g     0,03 zł (1,99 zł)
Woda 250ml 0,00 zł (0,00 zł)



×