Rodzynki płuczemy na sitku zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Płatki zalewamy ok. 0,5 l wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odlewamy z nich wodę. Całość wsypujemy do miski i zalewamy mlekiem.
1) Ugotuj ryż w 2 szklankach lekko posolonej wody. Czas gotowania około 40 minut - aż do miękkości oraz wchłonięcia wody.
2) Na suchej patelni upraż pestki słonecznika na złocisty kolor.
3) Posiekaj koperek.
4) Na patelni pod przykryciem uduś w oleju rzepakowym cienkie plasterki obranych pieczarek wraz z solą i pieprzem.
5) Pod koniec duszenia dodaj do pieczarek dodaj ryż i wymieszaj.
6) Uduszony ryż z pieczarkami polej olejem słonecznikowym oraz posyp nasionami słonecznika i koperkiem.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Amarantus ekspandowany | 6g |
0,42 zł
(6,99 zł) |
|
Ananas | 300g |
3,00 zł
(7,99 zł) |
|
Banan | 120g |
0,60 zł
(4,99 zł) |
|
Czosnek | 20g |
0,88 zł
(2,19 zł) |
|
Dynia | 420g |
3,36 zł
(11,99 zł) |
|
Groch, nasiona suche | 90g |
0,61 zł
(2,69 zł) |
|
Kiwi | 675g |
10,11 zł
(14,98 zł) |
|
Koper ogrodowy | 35g |
4,19 zł
(5,98 zł) |
|
Krążki ryżowe | 60g |
1,47 zł
(2,69 zł) |
|
Marchew | 80g |
0,24 zł
(2,29 zł) |
|
Mielona papryka słodka | 12g |
0,77 zł
(1,29 zł) |
|
Mleko ryżowe | 500ml |
4,75 zł
(9,49 zł) |
|
Nasiona chia | 25g |
0,70 zł
(6,99 zł) |
|
Nasiona słonecznika (łuskane) | 50g |
1,25 zł
(2,49 zł) |
|
Ogórek kwaszony (kiszony) | 240g |
2,99 zł
(4,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
Olej słonecznikowy | 10g |
0,09 zł
(8,99 zł) |
|
Oliwa z oliwek | 20g |
0,88 zł
(10,99 zł) |
|
Pieczarka świeża | 120g |
1,20 zł
(4,99 zł) |
|
Pietruszka, korzeń | 80g |
0,66 zł
(2,49 zł) |
|
Por | 280g |
4,86 zł
(7,98 zł) |
|
Płatki owsiane | 80g |
0,53 zł
(3,29 zł) |
|
Rodzynki | 22g |
0,49 zł
(4,49 zł) |
|
Ryż brązowy | 95g |
0,71 zł
(2,99 zł) |
|
Woda | 1230ml |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Śledź marynowany | 300g |
7,28 zł
(8,49 zł) |