1. Myjemy jabłka i obieramy ze skóry.
2. Kroimy w średniej wielkości plastry.
3. Przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej od ciasta na naleśniki dodając szczyptę cynamonu.
4. Smażymy wszystko na rozgrzanym oleju.
5. Odsączamy zbędny tłuszcz kładąc jabłka w cieście na ręcznikach papierowych i posypujemy mieszanką cukru pudru z cynamonem.
Przepis dodany przez użytkownika MyszkaKochaRahima
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól) i wymieszaj.
3. W innej misce wymieszaj masło orzechowe i miękkie masło wegańskie. Dodaj oba rodzaje cukru, mleko roślinne, ekstrakt wanilinowy i wymieszaj.
4. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.
5. Z 3 łyżeczek ciasta uformuj kulkę, połóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia, a następnie lekko spłaszcz. Używając widelca odciśnij na krzyż"zęby"-wzorek na ciastku (tak aby powstał znak #).
6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-18 min lub do czasu gdy zobaczysz że brzegi ciastka są lekko spieczone a spód będzie złocisty.
Makaron gotujemy al dente, nim się zagotuje delikatnie podgrzewamy na patelni pokrojoną w kostkę gruszkę. Do odcedzonego makaronu wrzucamy ser, gruszki i posiekane orzechy włoskie.
Bataty obrać i pokroić w cienkie słupki. Zmieszać z sokiem z cytryny i z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Nieobrane ząbki czosnku rozgnieść nożem i położyć z batatami na blasze. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni przez około 40 minut, aż będą miękkie.
Produkt | Ilość | Przybliżona cena składnika potrawy (Przybliżona cena paczki składnika do kupienia) |
Mam już ten produkt |
---|---|---|---|
Aromat waniliowy | 5g |
0,80 zł
(1,59 zł) |
|
Bataty | 460g |
5,29 zł
(11,49 zł) |
|
Bulion warzywny | 550g |
60,07 zł
(62,91 zł) |
|
Cebula | 300g |
0,71 zł
(1,89 zł) |
|
Cukier | 12g |
0,04 zł
(2,99 zł) |
|
Cukier trzcinowy nierafinowany | 200g |
2,20 zł
(5,49 zł) |
|
Cynamon | 10g |
1,27 zł
(2,29 zł) |
|
Cytryna | 40g |
0,56 zł
(13,99 zł) |
|
Czerwona fasola (konserwowa) | 400g |
4,79 zł
(4,79 zł) |
|
Czosnek | 25g |
1,10 zł
(2,19 zł) |
|
Gruszka | 130g |
0,91 zł
(6,99 zł) |
|
Jabłko | 300g |
1,31 zł
(3,49 zł) |
|
Makaron penne (pełnoziarnisty) | 200g |
2,25 zł
(4,49 zł) |
|
Masło klarowane | 100g |
4,30 zł
(21,49 zł) |
|
Masło orzechowe | 400g |
14,11 zł
(23,98 zł) |
|
Mleko kokosowe (bez cukru) | 60ml |
1,08 zł
(8,99 zł) |
|
Mleko krowie 3,2% | 250g |
0,72 zł
(2,89 zł) |
|
Mąka pszenna typ 500 | 535g |
1,60 zł
(2,99 zł) |
|
Olej rzepakowy | 10g |
0,07 zł
(6,99 zł) |
|
Oliwa z oliwek | 40g |
1,76 zł
(10,99 zł) |
|
Orzechy włoskie | 30g |
3,45 zł
(11,49 zł) |
|
Pomidory w puszce | 600g |
6,29 zł
(8,38 zł) |
|
Proszek do pieczenia | 3g |
0,08 zł
(0,75 zł) |
|
Ryż długoziarnisty | 220g |
0,00 zł
(0,00 zł) |
|
Ser gorgonzola | 100g |
8,99 zł
(8,99 zł) |
|
Ser żółty królewski light | 80g |
2,72 zł
(4,59 zł) |
|
Soda oczyszczona | 9g |
0,12 zł
(1,29 zł) |
|
Suszone pomidory | 100g |
2,50 zł
(6,99 zł) |
|
Sól himalajska | 1g |
0,01 zł
(3,49 zł) |
|
Tortilla pszenna pełnoziarnista | 240g |
8,99 zł
(8,99 zł) |